In 1945 waarschuwde Karl Popper ons reeds voor de paradox van tolerantie in zijn boek The Open Society and its Enemies. Hij wordt “algemeen [] beschouwd als een van de grootste wetenschapsfilosofen van de 20e eeuw.”
“Minder bekend [dan andere paradoxen] is de paradox van de tolerantie: onbeperkte tolerantie moet leiden tot het verdwijnen van tolerantie. Als we ongelimiteerd tolerant zijn, zelfs jegens hen die zelf intolerant zijn, als we niet bereid zijn een tolerante samenleving te verdedigen tegen de aanvallen van de intoleranten, dan zullen de toleranten te gronde gaan, en de tolerantie met hen.”
Bron: Wikipedia
Het is uiterst lastig om de grenzen van intolerantie te bepalen. Wie overschrijdt die grens eigenlijk: Farage, Le Pen, Musk, Orban, Trump, Wilders, Zuckerberg?? Wellicht nog lastiger: hoe en wanneer erop te reageren??
Veel autoritaire leiders verschuilen zich achter de verkiezingsuitslag van de periodieke Algemene Verkiezingen in hun land. Zo verkrijgt hun benoeming (officiële) tolerantie en (diplomatieke) legitimatie.
De Minister van Justitie en Veiligheid schreef onlangs het volgende n.a.v. het geweld van Oudejaarsavond 2024:
“Deze geweldsuitbarstingen zijn een diepgeworteld maatschappelijk probleem. Niet alleen justitie en politie, maar de hele samenleving heeft een rol om dit uit te roeien. Het vraagt om een lange adem en vasthoudendheid.”
Bronnen: Trouw, Volkskrant, Twitter
Is deze quote (impliciet) ook een voorbeeld van de tolerantie van intolerantie??
Recentelijk hebben de drie grootste Engelse politieke partijen – en tegenstanders – aan de aanstaande Amerikaanse president gevraagd om afstand te nemen van Musk (o.a. Bloomberg). Hun boodschap: “Een lijn is overschreden.”
Duitsland is minder gelukkig in vergelijking met Engeland. De reactie van de Bondskanselier, op Musk’s intolerante opmerkingen, was nogal bescheiden (o.a. Guardian, Politico, Stern).
Volgens Bloomberg vraagt de EU zich af wat te doen met de intolerantie op de platformen van Musk (Twitter/X) en Zuckerberg (o.a. Facebook, Instagram, Meta). De laatste is trouwens gloednieuw (o.a. BBC, CNN, Politico, WSJ).
Misschien is de Hoe vraag zelfs nog lastiger dan de Wie vraag bij intolerantie.
Hoe dan? (2019) door Mensa
artiest, intolerantie, songtekst, video, Wiki
Noot: alle markeringen (bold, italic, onderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.
0 Comments