Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Multitasking is een idee-fixe

Vorige week zei mijn vriendin tegen me dat ze aan het multitasken was. Ik zei tegen haar dat ik niet geloof in multi-tasking. Mijn inziens is vrijwel alles wat wij doen serieel, oftewel opeenvolgend (Wiki). Naar mijn mening is multitasking een idee-fixe; een “waanidee”.

“De term multitasking komt oorspronkelijk uit de computerwereld. Daar zijn meestal meerdere programma’s tegelijk actief op dezelfde processor. Mensen kunnen ook multitasken. Tenminste, als het eenvoudige handelingen zijn zoals strijken en tegelijkertijd naar de radio luisteren.” Noot: arcering door LO.

Bron: NPO Kennis – Kunnen we multitasken?

Heel veel jaren geleden reed ik op de snelweg; zonder navigatie. Ik wist – uit mijn hoofd – welke afslag ik moest hebben. Helaas miste ik die afslag als gevolg van een telefoongesprek op mijn mobiele telefoon. Waarschijnlijk geloof ik daarom niet meer in multitasking.

Ook mijn schrijven moet in absolute stilte gebeuren. Zelfs klassieke muziek verstoort mijn denkproces. Menselijke stemmen zijn echter veel erger. Alleen natuurlijke geluiden (o.a. regen, vogels, wind) vormen geen afleiding.

Het idee dat wij constant het totale perspectief kunnen zien terwijl wij (op details) focussen is sowieso een waanidee. Het nemen van foto’s met een camera leert dat pijlsnel. Zodra je gaat focussen, verlies je het perspectief.

Na de computerwereld omarmende de management (guru) wereld de term multitasking. Op internet zijn nog steeds vele artikelen te vinden (o.a. Circus-2023, Inc-2020, Indeed-2024). Die hoogtijd is inmiddels voorbij, gezien deze quote uit 2017:

“Multitasking werkt niet. Dat wisten we al. Maar wat moeten we dan? Single tasking. Het is het nieuwe multitasking en switchtasking. Voorkomt fouten, chaos en burn out. Dit is hoe het werkt.“ Noot: arcering door LO.

Bron: Multitasking is passé. Tijd voor zijn briljante broertje

Het is mijn ervaring dat single-tasking een keuze noodzaakt in de volgorde van de taken: eerst de makkelijkste OF eerst de moeilijkste taken. De prioriteiten van de taken suggereren het laatste: eerst de moeilijkste.

Het beginnen met de moeilijkste taken leverde mij echter veel stress op omdat de makkelijkste taken vaak snelheid (o.a. in reactie) noodzaken.

De moeilijkste taken hebben vaak een (ruime) deadline. Het beginnen met de makkelijkste taken geeft een snelle verwerking en daardoor extra tijd voor de moeilijkste taken.

Schijn Een Lichtje Op Mij (1982) door Drukwerk
band, songtekst, video, Wiki-band, Wiki-song

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest