Introductie LO:
Ik heb relatief vaak geschreven over de Neanderthal en heb nooit geloofd dat ze primitieve holbewoners waren. De reden is eigenlijk vrij simpel: het overleven van IJstijden vergt intelligentie.
Het artikel stelt dat “de Neanderthalers bijna 300.000 jaar in Europa geleefd”. Andere artikelen stellen dat die periode mogelijk veel langer was: van circa 600.000 jaar tot ruim 800.000 jaar geleden.
Ter vergelijking: door de complexiteit en de verwevenheid in onze maatschappij, is de kans extreem klein dat wij één IJstijd zouden kunnen overleven. Alles dat we nodig hebben, stopt dan: kleding, transport, verwarming, voedsel, en natuurlijk ook stromend water.
Zeldzame vondst biedt inkijkje in geavanceerde vaardigheden van Neanderthalers (Wetenschap in Beeld)
Ondertitel Wetenschap in Beeld: Sporen van werktuigen en botten laten zien dat Neanderthalers waarschijnlijk allesbehalve primitieve holbewoners waren.
Datum: 20 augustus 2024
Door: Simon Clemmensen
“In een zelden bezocht gebied aan de voet van de Spaanse Pyreneeën zijn voorwerpen gevonden van duizenden jaren oud.
De werktuigen en botten laten zien dat Neanderthalers zich veel beter konden aanpassen dan we dachten.
Dat blijkt uit een onderzoek van The Australian National University dat is gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science.
Allesbehalve primitief
In het gebied Abric Pizarro hebben onderzoekers voorwerpen van tussen de 65.000 en 100.000 jaar oud ontdekt. Deze periode wordt MIS4 genoemd en er zijn maar weinig archeologische sites met vondsten uit deze tijd.
Onder de vondsten zijn stenen werktuigen en dierenbotten met duidelijke snijtekens, die laten zien dat Neanderthalers verschillende werktuigen gebruikten om dieren te slachten.
Dit bewijst eens te meer dat Neanderthalers allesbehalve primitieve holbewoners waren, maar geavanceerde overlevingsvaardigheden bezaten.
‘De gevonden dierenbotten duiden erop dat ze succesvol waren in het gebruiken van de omringende fauna. Ze jaagden op edelherten, paarden en bizons, maar aten ook zoetwaterschildpadden en konijnen. Dat impliceert een niveau van planning dat zelden aan Neanderthalers wordt toegeschreven,’ zegt hoofdauteur en archeoloog Sofia Samper Carro in een persbericht.
De studie betwist de aanname dat Neanderthalers alleen jaagden op grotere dieren zoals paarden en neushoorns.
De variatie in het soort werktuigen toont bovendien aan dat Neanderthalers gebruik konden maken van de hulpbronnen die in hun omgeving beschikbaar waren.
Als we meer leren over deze cruciale periode, komen we ook dichter bij de oplossing van een mysterie dat wetenschappers al decennia bezighoudt: waardoor zijn de Neanderthalers uitgestorven?
‘De Neanderthalers verdwenen bijna 40.000 jaar geleden. Plotseling duiken wij moderne mensen op in deze regio van de Pyreneeën en verdwijnen de Neanderthalers. Maar daarvóór hadden de Neanderthalers bijna 300.000 jaar in Europa geleefd,’ zegt Samper Carro.
Door het gebied in die specifieke periode te bestuderen, kunnen onderzoekers meer te weten komen over hoe Neanderthalers zich voortdurend aanpasten en hun manier van leven in het algemeen.”
Bronnen:
- Wetenschap in Beeld, 20 augustus 2024: Zeldzame vondst biedt inkijkje in geavanceerde vaardigheden van Neanderthalers;
- Australian National University, 13 augustus 2024: Rare archaeological site reveals ‘surprising’ Neanderthal behaviour at Pyrenees foothills;
- Journal of Archaeological Science, volume 169, September 2024: Living on the edge: Abric Pizarro, a MIS 4 Neanderthal site in the lowermost foothills of the southeastern Pre-Pyrenees (Lleida, Iberian Peninsula);
- Phys, 14 augustus 2024: Rare archaeological site reveals ‘surprising’ Neanderthal behavior at Pyrenees foothills
0 Comments