Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Welke “Ruk naar Rechts”?

De grootste verrassing van 6 juni 2024 was de afwezigheid van een grote verrassing, zoals in Nederland op 22 november 2023. De verwachte “Ruk naar Rechts” (in de media) viel mij heel erg mee. Eigenlijk had ik meer anti-Europees sentiment verwacht. Rusland zal daarom teleurgesteld zijn.

De afstraffing van de Franse president is misschien de uitzondering. Hij is echter al jarenlang immens impopulair. Rusland zal blij zijn met de opkomst van FN / Le Pen want dan kan zij haar Russische miljoenen lening straks afbetalen (o.a. NOS-2014, de Volkskrant-2014, de Standaard-2023, de Tijd-2023).

In sommige landen deden de Groenen het slecht en deden nationalistische partijen het goed. Hoe verder een Regering van haar kiezers afstaat, hoe logischer dat is (o.a. België, Duitsland, Frankrijk, Nederland). Wat is belangrijker: baan, inkomen en woning of criminaliteit, klimaat en immigratie??

Mijns inziens is de zogenaamde “Ruk naar Rechts” (in de media) vooral een transformatie naar meer nationalisme, en naar minder Europa en/of globalisme. In mijn ogen is de PVV een nationalistische partij met daarbij verrassende linkse standpunten. Lees het PVV partij programma eerst maar eens.

Sommigen denken dat anti-Europese sentimenten gelijk staan aan het verlaten van de EU-27. Hongarije toont telkens weer aan dat haar kracht binnen de EU ligt. Sinds Brexit heeft Engeland daarentegen al haar (voorheen enorme) invloed op Europese besluitvorming verloren.

Op 30 juni (Frankrijk, 1e ronde), 4 juli (Engeland), en op 7 juli (Frankrijk, 2e ronde) volgen er uiterst belangrijke nationale verkiezingen. De uitkomst is nogal ongewis (o.a. terugkeer Nigel Farage, mogelijke anti-Macron coalitie). Eén ding lijkt zeker: Macron en Sunak zullen hoogstwaarschijnlijk verliezen.

#FFHelemaalRuk (2022) door Carlijn Mol, feat. MIXBYBECIO
artiest, songtekst, video, geen Wiki

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest