Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Grensoverschrijdend gedrag

Grenzen zijn vaak absoluut: geografische grenzen (o.a. land, provincie, gemeente), tijdsgrenzen (o.a. ochtend vs middag, gisteren vs vandaag), en ook water vs ijs. Grensoverschrijdend is dan volledig duidelijk. Het verschil tussen licht en donker is veel minder duidelijk. Vandaar het gezegde: vele tinten grijs.

Sinds enkele dagen wordt een “Beroemde Vlaamse choreograaf [naam] beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag” (o.a. Volkskrant). Voor alle duidelijkheid: deze choreograaf is een vrouw. In haar wereld zijn de normen inzake grensoverschrijdend gedrag aan het verschuiven. Echter, (nog) niet in China of Rusland.

In de sport zijn de normen voor grensoverschrijdend gedrag al (vele) jaren aan het verschuiven; misschien zelfs ook in China en Rusland. Schuivende normen bieden vaak onverwachte kansen aan opportunisten. Een valse beschuldiging kan carrières dan ook ernstig beschadigen (o.a. waar rook is, is vuur).

Het is verleidelijk om de watjes-cultuur (mede-) verantwoordelijk te houden voor de normvervaging inzake grensoverschrijdend gedrag. Zelf neig ik meer naar politieke correctheid en/of de woke-cultuur (o.a. Wiki). Kortom, onze normverschuiving is onderdeel van een verschuiving in onze ideologie.

Een verwante discussie is het grensoverschrijdend gedrag inzake bepaalde beschuldigingen (o.a. seksueel, stalking). Maanden later lezen we dan vervolgens dat de politie bewijs heeft gevonden tegen het vermeende slachtoffer. Slachtofferschap wordt steeds minder duidelijk.

Een serieus probleem bij grensoverschrijdend gedrag is dat er vaak twee soorten grenzen zijn: voor anderen en voor zichzelf (o.a. klimaatdrammers). De zogenaamde gouden of gulden regel is vergeten: “Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden”.

On The Border (1974) by the Eagles
band, lyrics, video, Wiki-band, Wiki-album+song

[Chorus]
I’m out on the border, I’m walking the line
Don’t you tell me about your law and order
I’m trying to change this water to wine

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest