Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Milieudefensie versus ING Bank

Al wekenlang hoor ik de drammerige reclameboodschap van Milieudefensie tegen ING Bank. Ik had gehoopt dat ING een website zou starten voor de zwijgende meerderheid als reactie op deze luidruchtige minderheid (t.w. 16.001). Mijn wens was waarschijnlijk de vader van mijn gedachte (Ensie).

De actie van Milieudefensie is het meest recente voorbeeld van een groeiende trend: het juridificeren van actievoeren door niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), zoals Amnesty, Greenpeace, Milieudefensie, en – niet te vergeten – Urgenda.

Actievoeren werd vroeger nog gezien als burgerlijke ongehoorzaamheid. Meestal traden Leger en/of Politie vrij snel en hard op tegen zulke actievoerders (o.a. treinkaping 1975). Tegenwoordig lijkt consensus binnen de zogenaamde driehoek niet langer vanzelfsprekend.

Dit leidt ertoe dat actievoerders (o.a. Extinction Rebellion) gerechtelijke bevelen naast zich neerleggen en dat het (vele) uren kan duren voordat de Politie eindelijk eens arriveert om de wet te handhaven. Vervolgens lees je dat die actievoerders dezelfde of de volgende dag zijn vrij gelaten.

Bovenstaande herinnert me aan een opmerking die een bankier ooit maakte: kleine schulden zijn het (grote) probleem van de schuldenaar, maar grote schulden zijn het probleem van de bankiers. Idem dito met wetsovertredingen: grote overtredingen zijn het probleem van de Overheid.

Bovenstaande tegenstrijdigheid is een belangrijke reden waarom ons vertrouwen in de Politiek zal blijven dalen. Het vertrouwen in bankiers en in Religie was al veel eerder gedaald. Het vertrouwen in rechters en in rechtspraak is een logische volgende stap.

DIT IS ONZE EIS AAN ING
Wij eisen dat ING zijn totale uitstoot halveert. En dat ING de samenwerking stopt met vervuilende bedrijven die onze toekomst in gevaar blijven brengen. Dat zijn bedrijven die geen goed klimaatplan hebben en olie- en gasbedrijven die nog steeds doorgaan met uitbreiding van hun projecten.”

Een quote van de website van Milieudefensie

KL204 (Als ik God was) – 1977 – door Peter Koelewijn
artiest, songtekst, video, Wiki-artiest, Wiki-song

Als ik God was
En die zilveren vogel vloog voorbij
Samen met jou ver weg van mij
Als ik God was
Als ik God was
Dan plukten mijn handen u´m uit de lucht
En ik bracht jou weer bij mij terug
Als ik God was
O ho ….

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest