Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Klimaat label

Rabobank, ING en ABN Amro willen een klimaatlabel voor huizenkopers, naast het energielabel, aldus recente artikelen (o.a. AAB, BNN-VARA, FD). Ik deel de mening van econoom en UvA professor Arnout Boot: “vreemd dat banken daar niet eerder op wezen” (BNR).

Ik verwacht een zelfde situatie als bij het energielabel: eerst is vrijwel niemand geïnteresseerd in dit klimaatlabel. Daarna volgt een belangrijk incident (o.a. dijkdoorbraak, overstroming). Uiteindelijk zal dat klimaatlabel alsnog een hoge prioriteit worden in de keuzes van huizenkopers.

Inmiddels heb ik mijn moeder (89) laten weten dat ik niet zal terugkeren naar West-Friesland of Noord-Holland. De recente wateroverlast bij Hoorn speelde daarbij een rol. Ze begrijpt mijn beslissing en deelt mijn keuze. In 2019 ben ik niet voor niets verhuisd tot circa 20 meter boven NAP.

Frequentie en impact verschillen enorm tussen energielabel en klimaatlabel:

  • frequentie: hoog voor energielabel en ”eenmalig” voor klimaatlabel;
  • impact: matig voor energielabel en “extreem” voor klimaatlabel.

De grootste zeespiegelstijging heeft trouwens allang plaatsgevonden: circa +120 tot +140 meter van circa 20.000 tot circa 7.000 jaar geleden.

Zie grafiek rechts.

source: Wikipedia

De resterende zeespiegelstijging zal daarom bescheiden zijn. Bovendien is het grootste effect in warm en niet in koud zeewater (o.a. Noord-West Europa). Reden: ijs heeft meer massa dan water. Smeltend ijs krimpt. Warm zeewater zet uit. Het verschil in massa tussen is circa 8%; zie mijn 2019 blog.

De kleine Funda waarschuwing bij m2 prijzen lijkt mij echter momenteel nog belangrijker voor Kopers. Ik woon op de grens, en dus ver weg van de Randstad, maar de m2 prijzen van nieuwbouw appartementen zijn hier nu 4.000 euro. Door kleine woonoppervlaktes lijken koopprijzen daarom nog betaalbaar.

“En op termijn is een verplicht uniform klimaatlabel wenselijk. Zo komen de bekende klimaatrisico’s sneller tot uitdrukking in de waarde van de woning. Zodat de kosten eerlijk worden verdeeld tussen huidige en toekomstige eigenaren. En zodat risico’s niet ongemerkt gaan opstapelen. Zeker, het is ingewikkeld en kost tijd om zo’n klimaatlabel te ontwikkelen. Maar overheid, taxateurs, banken, verzekeraars en kennisinstellingen kunnen daarvoor de handen ineen slaan.”

Een quote uit de Nederlandstalige samenvatting van ABNAMRO; zie #5.

Deze Zee (2004) door Rob de Nijs
artiest, songtekst, video, Wiki-artiest, Wiki-song

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

VIPosts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest