Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Inflatie: van aanbod naar vraag??

Op 22 maart plaatste het Financieele Dagblad dit artikel: “Postbezorgers krijgen loonsverhoging van 19% over de komende twee jaar”. Dit artikel maakt een onderwerp actueel dat al behoorlijk lang op mijn lijst stond: gaan we wel van aanbod-gedreven naar een vraag-gedreven inflatie??

Inflatie wordt bijna altijd veroorzaakt door een (sterk) gestegen vraag bij een gelijkblijvend aanbod. Hierdoor stijgen de prijzen. Begin 2022 zorgde de Russische inval in Oekraïne voor een dalend aanbod en een gelijkblijvende vraag. Ook daardoor stijgen de prijzen.

Veel artikelen in de media gaan over de vraag wanneer de Amerikaanse en Europese Centrale Banken de rente nu eindelijk eens gaan verlagen. Op 21 maart was de Zwitserse Centrale Bank de allereerste (eg, SWI). Ik betwijfel echter of de ECB en de Fed straks kunnen volgen.

De tekorten op de arbeidsmarkten zijn inmiddels structureel door een dalend geboortecijfer en een stijgende pensionering van de zogenaamde boomers. Het FD artikel toont de consequenties: stijgende personeelskosten, hogere tarieven, en een (wederom) stijgende aanbod-inflatie.

Het zal waarschijnlijk nog wel circa 10 jaar duren voordat Artificiële Intelligente robotisering het dalende aanbod van arbeidskrachten kan gaan opvullen en vervangen. Tot die tijd is er sprake van stijgende loonkosten. Zie ook mijn gerelateerde blog van 1 februari 2024: AI economics.

De oplossing is echter simpel: behandel arbeidsmigranten en asielzoekers als expats. Dus géén opvang en géén naturalisatie. Mijn idee kwam nota bene van de behandeling van Europese expats in rijke Arabische landen. Eindelijk komt ook de mainstream media daar nu eens achter:

Als asielzoekers dezelfde werkmogelijkheden krijgen als Oekraïense vluchtelingen, dan levert dat de Nederlandse samenleving veel geld op. Bovendien staan er nauwelijks extra maatschappelijke kosten tegenover. Dat meldt SEO Economisch Onderzoek, dat in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven een studie heeft uitgevoerd.

Bron: Algemeen Dagblad artikel van 22 maart 2024

Money$ Too Tight (to Mention) – 1982 – by Simply Red (1985)
band, lyrics, video, Wiki-band, Wiki-song

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest