Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

België vs NL: Vlaams Belang/PVV versus N-VA/VVD

Op zondag 9 juni 2024 zijn de federale verkiezingen in België. Er lijkt een soortgelijke trend als in Nederland te zijn: extreme partijen staan op winst en gematigde partijen staan op verlies. De Standaard, 1 maart 2024: Vlaams Belang peilde nooit hoger, N-VA zakt voor het eerst onder de 20 procent.

Het Vlaams Belang lijkt nogal op de PVV van Geert Wilders. Jarenlang was het de gewoonte om het Vlaams Belang van alles uit te sluiten; een zogenaamd cordon sanitaire. In Nederland zat Geert Wilders tenminste nog in het Kabinet Rutte-1 (2010-2012). De N-VA lijkt op de VVD van Mark Rutte.

In 2018 werd België wereldkampioen als land met de “langste periode zonder regering” (o.a. NOS, VRT). Een grote winst van het Vlaams Belang zal zeker een zeer moeizame Belgische regeringsformatie opleveren, tenzij het cordon sanitaire wordt opgeheven (door de N-VA).

Een Belgische samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang lijkt veel op een Nederlandse samenwerking tussen VVD en PVV. In beide gevallen zal die samenwerking tussen winnaar (PVV en VB) en verliezer (VVD en N-VA) stroef gaan verlopen vanwege nationalisme (PVV+VB).

Nationalisme in België heeft andere consequenties dan in Nederland. Het Vlaams Belang zal ongetwijfeld een Vlaamse exit als beloning willen, en daarmee dus de opheffing van het federale België. In zekere zin is dat idee vergelijkbaar met een vertrek van Schotland uit het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland heeft de PVV van Geert Wilders (bijna) alle extremistische en/of nationalistische opvattingen laten varen teneinde tot een samenwerking te kunnen komen met drie andere gematigde partijen (t.w. BBB, NSC en VVD). Vooralsnog schat ik de kans op nieuwe TK-verkiezingen hoger in.

Indien de Belgische federale verkiezingen van 2024 een duidelijke Vlaamse meerderheid voor N-VA (c.19%) en Vlaams Belang (c.28%) laten zien, dan wordt de toekomst van België discutabel. Momenteel verwachten de peilingen echter (nog) géén meerderheid (c.47%).

Belgie (Is er leven op Pluto …?) – 1982 – Het Goede Doel
band, songtekst, video, Wiki-band, Wiki-song

‘k heb getwijfeld over België
Omdat iedereen daar lacht
‘k heb getwijfeld over België
Want dat taaltje is zo zacht
Stond zelfs in dubio, maar ik nam geen enkel risico
‘k heb getwijfeld over België
Stond zelfs in dubio maar ik nam geen enkel risico
‘k heb getwijfeld over België
België, België, België, België

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest