Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Het zwaard van Damocles

9 February 2024

0

In een tweet van 27 januari 2024 lijkt Geert Wilders te zinspelen op nieuwe verkiezingen (bron). Mogelijk kan het ook een reactie zijn op de “zure” woorden van de VVD TK-fractievoorzitter. Mogelijk dreigt Geert Wilders echter met het zwaard van Damocles, teneinde een beslissing te forceren.

Ik vermoed dat alle 3 scenario’s van toepassing zijn:

  1. nieuwe TK verkiezingen;
  2. reactie GW op VVD TK-fractievoorzitter;
  3. dreiging met het zwaard van Damocles.

Deze onduidelijkheid werkt (mijns inziens) vooral in het voordeel van Geert Wilders.

Hoogstwaarschijnlijk zullen nieuwe verkiezingen een drama worden voor de VVD en Omtzigt’s NSC. De grootste nadelen voor Geert Wilders zijn (i) tijdsverlies en (ii) de gebruikelijke vergeetachtigheid van kiezers. Ik vermoed daarom dat nieuwe verkiezingen de laatste optie is – voor allen.

Het zwaard van Damocles is vermoedelijk de eerste optie. Hoe langer de formatieperiode duurt, hoe zuurder de gesprekspartners worden. Kortom, het forceren van een beslissing wordt dan langzaam noodzakelijk. Anders blijft iedereen op elkaars “capitulatie” wachten.

Ondanks de relatief kortdurende formatieperiode suggereren veel media dat deze periode lang zou zijn. De media lijken daarmee te voorsorteren op een breuk. Ook de “zure” woorden van de VVD TK-fractievoorzitter suggereren het voorsorteren op een aanstaande voorrangskruising.

Dit roept bij mij de volgende vraag op: waarom betwijfelt de VVD TK-fractievoorzitter een electorale afstraffing voor de VVD??

Zelfs een terugkeer van Mark Rutte zou (mijns inziens) de teruggang van de VVD niet kunnen stoppen omdat vooral Rutte als de boosdoener wordt gezien in veel politieke discussies. Mogelijk zijn het echter VVD’ers die hun TK-fractievoorzitter forceren tot een harakiri en tot hun toekomstige zondebok.

Iedere groep voelt zich sterk eenmaal dat er een zondebok is gevonden. Origineel: “Every group feels strong once it has found a scapegoat.

Een quote uit The Complete Neurotic’s Notebook (1981) door Mignon McLaughlin (1913-1983),
Amerikaans auteur en journaliste

Sword of Damocles (2018) by Rufus Wainwright
artist, lyrics, video, Wiki-artist, Wiki-song

[Chorus 3]
Release
The sword of Damocles
Release
The sword of Damocles
Just release it
Cut the thread
Why don’t you please

Noot: alle markeringen (bolditalic, onderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest