Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Uitzichtloosheid

Afgelopen maandag concludeerde ik dat een vriendin in een uitzichtloze situatie lijkt te zitten. Echter, zodra haar prioriteiten zouden wijzigen, dan wijzigt haar keuze (om daarin te blijven zitten). Ik zie geen andere oplossingen. Haar verkeerde prioriteiten leiden tot een verkeerde keuze. Ze snapt me.

Ik vermoed dat menigeen in een uitzichtloze situatie lijkt te zitten in of op haar/zijn werk, gezin, studie, en/of sport. Onze prioriteiten lijken vaak vast te staan, terwijl we vergeten dat onder voldoende druk alles vloeibaar (of variabel) wordt. Het uitblijven van die druk lijkt uitzichtloosheid te betekenen.

Is uitzichtloosheid daarmee een zelf gecreëerde illusie??

Volgens studies bestaan er vier reacties bij mensen en dieren in stress situaties: vechten, vluchten, bevriezen, of onderdanigheid (o.a. WebMD, Wiki). Situatie #3 (bevriezen) en #4 (onderdanigheid) lijken op uitzichtloosheid. Waarschijnlijk leiden onze prioriteiten tot de keuze tussen #1, #2, #3 en #4.

Helaas begrijp ik haar prioriteiten maar al te goed. Tot op zekere hoogte zat ik jarenlang in een zelfde situatie. Het probleem daarvan is dat je jezelf kapot maakt, naast de voortdurende pogingen van die ander. Zelfbehoud lijkt – vreemd genoeg – niet de allerbelangrijkste prioriteit; tot de noodzaak arriveert.

Waarom is zelfbehoud ondergeschikt in menige relatie??

Mijn dating activiteiten lijken ook uitzichtloos vooral omdat mijn prioriteiten zijn gebaseerd op solitude (het alleen willen zijn) en op stilte rondom mezelf. Meestal geef ik die dating activiteiten dan ook weer snel op. Een compromis en/of een oplossing lijken ver weg – voor mij.

Onderstaand “citaat [ ] gaat over de moed hebben om te streven naar iets beters. Aanhoudende vermoeidheid, stress, verdriet en een gevoel van wanhoop kunnen er voor zorgen dat je je wellicht flink gedeprimeerd kan voelen. Weet dat je niet de enige bent en er alleen in staat.” (bron)

Moed hebben om te streven naar iets beters geeft hoop in tijden van uitzichtloosheid.”

Dit citaat is van Ingspire.nl door schrijfster Inge Geertzen

Uitzichtloos (2021) door Jet van der Steen
artiest, songtekst, video, Wikipedia-The Voice of Holland

[Chorus]
Wat moet je doen, wat moet ik doen als alles uitzichtloos lijkt
Waar moet ik heen want het is net of alles hetzelfde blijft
Meestal gaat het goed, ben mijn eigen therapeut
Tastend in het donker, toch kijk ik vooruit
Maar wat moet ik doen als alles uitzichtloos blijft

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest