Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

“Positie Omtzigt, functie elders”

8 February 2024

0

Dinsdagavond trok Pieter Omtzigt zich terug uit de formatiebesprekingen (o.a. AD, Politico). Diezelfde avond kwam de Telegraaf met een interessante analyse: “Twijfelaar Omtzigt zocht een nooduitgang“. De kansen op nieuwe TK-verkiezingen zijn hiermee duidelijk gestegen.

Informateur Plasterk omschreef Omtzigt’s argumentatie voor het NSC vertrek als: “Ik vind het een warrig verhaal.”

In mijn 2023 blog, NSA, NSB, NSC, schreef ik reeds dat de NSC vooral staat voor een tegenmacht.

Bron: De Stentor, 31 maart 2021

Een werkbare positie van NSC binnen de regeringsmacht is daarmee eigenlijk onmogelijk, zowel praktisch als theoretisch. Vandaar ook de referentie in mijn blog titel naar de zichtbare regel in de 2021 notitie van Kajsa_Ollongren: “positie Omtzigt, functie elders“.

Ik vermoed dat zowel Omtzigt (nu) en Ollongren (toen) tot een soortgelijke conclusie kwamen: Omtzigt’s NSC hoort niet thuis in de regering, en/maar wel in het Parlement.

De Volkskrant: “Omtzigt benadrukte dinsdagavond tegenover de Volkskrant dat hij wel bereid is om een minderheidskabinet of een extraparlementair kabinet – met onpartijdige ministers – eventueel vanuit de Kamer op hoofdlijnen te steunen.” Mijns inziens past ook een gedoogsteun niet bij een tegenmacht.

De afgelopen jaren heeft Omtzigt opgetrokken met Renske Leijten van de SP, ook een typische tegenmacht. In 2006 behaalde de SP zelfs een record van 25 van de 150 kamerzetels. In 2023 resteerden slechts 5 SP-zetels. Uiteindelijk willen de kiezers macht binnen een regering, en géén tegenmacht.

Waarschijnlijk zullen nieuwe TK-verkiezingen (zéér) slecht aflopen voor NSC (o.a. Telegraaf) en VVD, en misschien ook BBB. Ongetwijfeld zal Geert Wilders veel teleurgestelden een politiek thuis aanbieden. Mogelijk zal het aantal PVV zetels zelfs groeien van 37 in 2023 naar (minimaal) 50 zetels in 2024 (?).

“Het leven is net een bos haar, het zit altijd in de war …….. “

Een Tegeltjeswijsheid op Facebook

23 April (2015) door Maaike Ouboter
artiest, songtekst, video, Wiki-artiest, Wiki-album+song

En hij streek met zijn lange vingers door z’n haar
En staarde warrig naar de grond

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest