Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Etnisch profileren vs risico management 

Amnesty International komt bijna dagelijks met een radio commercial waarin wordt beweerd dat etnisch profileren altijd fout is. Aangezien iedereen deel is van een etnische groep, stelt Amnesty eigenlijk dat profileren altijd fout is. Elke organisatie (incl. Amnesty) doet echter aan profileren.

“Het doel van cliëntonderzoek is dat de instelling weet met wie zij zaken doet, waarvoor de relatie gebruikt wordt, en dat de instelling dit doorlopend op risico-gebaseerde wijze controleert.”

Een quote inzake de verplichte Customer Due Diligence volgens De Nederlandsche Bank

Iedereen doet – bewust of onbewust – aan risico management. Het koppelen van etnisch profileren aan risico management is een gevaarlijke tendens omdat inhoudelijke discussies daardoor (bijna) onmogelijk worden. Een soortgelijke tendens ontstond al eerder bij raciale identiteit (o.a. wit vs zwart).

De Amnesty radio commercial is wederom een teken dat NGOs zich bezighouden met politiek en met (politieke) macht in plaats van met hun statutaire doelen. Vandaar ook mijn blog label identiteit vs macht. Naar mijn mening dienen NGOs zich te beperken tot hun statutaire doelstellingen.

Vele jaren ben ik lid+donateur geweest van Amnesty. Mijn opzegging had met hetzelfde onderwerp te maken als hierboven: steeds minder aandacht voor statutaire doelstellingen, en steeds meer aandacht voor publicitaire onderwerpen die niets met de statutaire doelen te maken hadden.

In zekere zin is Amnesty bezig om zichzelf “etnisch” te profileren; wellicht omdat hun risico management een neergang waarneemt in de financiële ondersteuning door hun leden en hun donateurs. Mijn vermoeden is gebaseerd op deze bron (2014) en dit artikel in Trouw (2023).

Het zwart-wit denken van Amnesty International begint een serieus probleem te worden.

Zwart Wit (1984) door Frank Boeijen
artiest, songtekst, video, Wiki-artiest, Wiki-song

[Chorus]
Denk niet wit (Denk niet wit)
Denk niet zwart (denk niet zwart)
Denk niet zwart-wit
Denk niet wit (Denk niet wit)
Denk niet zwart (Denk niet zwart)
Denk niet zwart-wit
Maar in de kleur van je hart
Maar in de kleur van je hart

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest