Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Brexit, Dexit en Nexit

In Duitsland wil de extreme AfD een vertrek uit de Europese Unie. In Nederland hebben enkele extreme partijen een soortgelijke wens. In Engeland was het een wens van zowel de Conservatieven als Labour, beide mainstream partijen. Inmiddels vindt een meerderheid van de Britten dat Brexit mislukt is.

Brexit, Dexit en Nexit gaan over meer nationalisme en minder Europese Unie. Het is lastig en/of moeilijk om tegen die gedachte te zijn. Waarschijnlijk zijn er weinigen in Europa die voor meer Brussel zijn. De Engelsen hebben een eiland-mentaliteit; de uitslag van 2016 is daarom goed te begrijpen.

Hongarije bewijst telkens weer dat je binnen de EU en de NAVO meer kunt bereiken door hardop NEE te roepen. Engeland bewijst telkens weer dat haar vertrek uit de EU minder macht betekent. In Amerika heeft de CalExit discussie slechts kort geduurd en de gangmaker vluchtte naar Rusland.

Merkwaardig genoeg kiezen de pleitbezorgers van Dexit en Nexit voor de Engelse mislukking en niet voor het Hongaarse succes. Dit doet vermoeden dat er geopolitieke intenties zijn, achter hun streven tot vertrek uit de EU. Van sommige extreme partijen is bekend dat Rusland deze partijen financiert.

Voor het vertrek in 2016, had Engeland decennialang het “Hongaarse” succesmodel binnen de EU gevolgd; soms tot wanhoop in Brussel. De onderhandelingen over de “details” van het Engelse vertrek maakten reeds duidelijk dat de macht voortaan in Brussel ligt.

Het mislukte Engelse vertrek, en de groeiende Engelse belangstelling voor een terugkeer binnen de EU, maken duidelijk dat een Dexit en Nexit ook zullen mislukken. Enerzijds door de (verholen) geopolitieke intenties, en anderzijds door het gebrek aan (economische) alternatieven, alsmede (politieke) ideeën.

Desondanks meen ik dat het “Hongaarse” model ook binnen Duitsland en Nederland tot een Europese bijsturing in Brussel kan leiden. Hoogstwaarschijnlijk zullen de aanstaande verkiezingen voor het Europese Parlement dit reeds aantonen (o.a. BNR, HFD, Parool, RTL, Trouw).

Nu Ik Vertrek (1997) door Ramses Shaffy
artiest, songtekst, video, Wiki-artiest, album+song

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest