Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Wie leidt de VVD?

26 January 2024

0

Momenteel is het onduidelijk wie de VVD leidt: de fractievoorzitter in de Tweede Kamer (Dilan Yesilgöz-Zegerius), of Eerste Kamer (Edith Schippers), of de voormalig partijleider (Mark Rutte). Wellicht vergeet ik zelfs iemand. Het ongenoegen van VVD leden wordt steeds duidelijker (o.a. NOS, NRC).

Het waarom van die onduidelijkheid heeft waarschijnlijk te maken met de 2023 opening van de VVD naar de PVV van Geert Wilders (ex-VVD). Rutte heeft die opening steeds tegengehouden sinds de val van het Kabinet Rutte-1 in 2012.

Mogelijk dient de recente VVD goedkeuring van de Spreidingswet in de Eerste Kamer daarom als een politieke afrekening gezien te worden. De brief van Edith Schippers maakt echter duidelijk dat het een mislukte politieke moordaanslag was, die vooralsnog als een boemerang werkt.

Toch zien de scenario’s er niet geweldig uit, waarbij de huidige VVD fractievoorzitter in de Tweede Kamer haar partijleiderschap behoudt:

  1. Nieuwe verkiezingen: meer verlies voor VVD en meer winst voor PVV; exit VVD fractievoorzitter.
  2. Gedoogsteun VVD voor Kabinet PVV, NSC + BBB; langzame exit VVD fractievoorzitter.
  3. Kabinetsdeelname VVD: het voortduren van interne politieke afrekeningen binnen VVD.

Misschien zal het aanstaande vertrek van Rutte (zie recent Bloomberg artikel) haar positie verstevigen. Waarschijnlijk is die gedachte echter een illusie. Ik vermoed dat vooral hij degene is die haar positie ondermijnt, vanwege zijn ervaringen met Geert Wilders en diens PVV in Rutte-1 (2010-2012).

Het aanstaande vertrek van Rutte (zie Bloomberg) zal waarschijnlijk tot een VVD machtsvacuüm leiden, welk mogelijk jarenlang zal kunnen duren. Zoals Johan Cruijff echter ooit zei: Elk nadeel heb zijn eigen voordeel. In dit geval zou dat nadeel wel eens gunstig kunnen uitpakken voor Mw. Yesilgöz.

We vinden nog steeds een man met macht een geboren leider en een vrouw met macht iemand met een afwijking.

Een (vertaalde) quote van Margaret Atwood (b.1939), Canadees schrijfster en politiek activiste

The True Leader (2023) door Alan Walker
video

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest