Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Blind vertrouwen

Recent vroeg ik een ex-vriendin wat ze van mij wil. “Niets”, beweerde ze. In het verleden heeft ze echter tegen mij gelogen, en die kwesties waren nogal belangrijk. Ik vertelde haar dat mijn blind vertrouwen verdwenen is, en dat mijn vertrouwen in haar fragiel is. Haar antwoord: “Vertrouw je instinct”.

Na enige nachten wikken en wegen zei mijn instinct dat ik haar niet (meer) kan vertrouwen. Wellicht bied ik haar toch mijn hulp aan bij haar verhuizing naar Nederland, maar zeker niet financieel. Ik heb eigenlijk geen idee wie zij is. Ze lijkt soms op een matroesjka, waarbij telkens een nieuwe laag opduikt.

Blind vertrouwen en instinct lijken inderdaad samen te gaan; zie bijvoorbeeld dit artikel in Psychologie Magazine. Indien je instinct twijfelt dan zal blind vertrouwen onmogelijk zijn. Blind vertrouwen kan slechts aanwezig indien ons instinct geen enkel signaal (lees; angst en/of twijfel) afgeeft.

Vertrouwen, instinct en intuïtie zijn unknown knowns. Kennis is een known known. Geloof is een known unknown. Onze fantasie is een unknown unknown. De categorie van unknown knowns is uitzonderlijk. Mogelijk is er (nog) een dimensie, die wij niet kunnen zien, voelen, ruiken, proeven, of horen.

Ook ons blind vertrouwen in de categorie van unknown knowns (bijv. instinct, intuitie) is uitzonderlijk. Waarschijnlijk is die categorie de reden dat onze maatschappij kan functioneren. Zonder vertrouwen tussen mensen (of kudde dieren) kan geen enkele samenleving (of groep) functioneren.

Mijn (blinde) vertrouwen in Amerikanen, en dus ook in Amerika, daalt steeds verder: een kwart van de Amerikanen denkt dat de FBI – in plaats van Donald Trump – verantwoordelijk was voor de aanval op het Capitool van 6 januari 2021; zie WaPo, 4 januari 2024. Hoe dom zijn ze daar eigenlijk??

Mijn (blinde) vertrouwen in de Rooms-Katholieke Kerk is al vele jaren weg door bedrog (o.a. kindermisbruik), en leugens (o.a. de geboortedag van Jezus was in april of in mei), en ook misleiding (als Sumerische afstammeling was Jezus zwart en niet wit; zie ook mijn 2017 blog en ook Wikipedia).

De keuze van de rooms-katholieke Kerk voor Kerstmis, als (foutieve) geboortedag van Jezus, was vooral ter verdringing van het toenmalige allerbelangrijkste (heidense) feest van 17 tot 25 december: de saturnaliën.

Inmiddels staat ons blinde vertrouwen vrijwel in alles en bij iedereen ter discussie.

“Om het geluk in de liefde te leren kennen moet u zonder blind te zijn de ogen weten te sluiten.”

Een vertaalde Franse quote van de actrice Simone Signoret (1921-1985)

Babooshka (1980) door Kate Bush
artiest, songtekst, video, Wiki-artiest, Wiki-song

[Verse 1]
She wanted to test her husband
She knew exactly what to do
A pseudonym to fool him

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest