Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Afkeer van Links??

Op 30 december 2023 publiceerde de Volkskrant een artikel dat eindelijk weer eens inspiratie bij mij bracht: Zuur, hypocriet, drammerig: waar komt die afkeer van links vandaan? Ik herken dat gevoel zeker bij anderen, maar niet bij mijzelf. Ik vind Links slechts irritant door hun voortdurende arrogantie.

Voor mij is Links een manier om mijn eigen wereldbeeld in evenwicht te houden. Ik lees daarom veel “linkse” media (bijv. The Guardian) en neem mijn (groeiende) irritatie op de koop toe. Ik heb echter meer last van de arrogantie in de NRC en schrap daarom nog steeds in hun gratis nieuwsbrieven.

Ik heb geen afkeer van Links omdat Links feitelijk onbeduidend is geworden. Links heeft het gevecht om de Macht verloren. Misschien tijdelijk; waarschijnlijk definitief. De nieuwe tweedeling gaat over nationalisme; niet om Links en Rechts. In 2016 begon ik reeds te schrijven over die nieuwe tweedeling:

Eind december publiceerde de Volkskrant een uitstekend artikel met electoraal geograaf Josse de Voogd. Daarin noemde hij een element dat mij nog steeds bezig houdt: een decennia-lange uitruil tussen Links en Rechts:

“De afgelopen decennia heeft Nederland een koers gevaren die sociaal-economisch rechts was, en sociaal-cultureel links. Met de VVD aan de macht werden veel sociale voorzieningen versoberd en lag de nadruk op een gunstig vestigingsklimaat en een goed draaiende economie. In ruil voor deze rechtse koers, mochten progressieve partijen als D66 zich profileren op culturele thema’s: voorrang voor statushouders, verduurzaming, verengelsing en diversiteit op de universiteit.”

De Volkskrant, 22 december 2023: Al lopend door Nederland tekent deze electoraal geograaf kaarten van Nederland

Mogelijk is deze uitruil (deels) verantwoordelijk voor de afkeer van Links en voor de val van Mark Rutte en zijn VVD. Dit element uit de prima analyse van Josse de Voogd houdt mij nog steeds bezig.

Linkse media zien Geert Wilders en/of de PVV altijd als extreem Rechts. Naar mijn mening is het PVV partijprogramma eerder nationalistisch Links. Links ziet nationalistisch eigenlijk altijd als Rechts. De nieuwe tweedeling tussen globalisme vs nationalisme is (te) moeilijk voor Links.

Het nationalistisch Links van de PVV gaat veel over het eigenbelang van hun kiezers. Ik sluit daarom zeker niet uit dat de recente enorme winst van de PVV geen incident is maar een blijvertje.

Iets absurds, dat met smaak wordt opgediend, roept zowel afkeer als bewondering op.

Een vertaalde Duitse quote van Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), een Duitse staatsman

Politiek (1980) door Bram Vermeulen
artiestsongtekstvideoWiki-artiestWiki-song

Als ik niet lees
Weet ik het niet
Weet ik het niet
Wist ik er niets van
Kunnen ze mij niets maken
Dus ik lees niets

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest