Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

VVD spelletjes

Afgelopen vrijdag 24 november bleek de VVD consensus om met de PVV te gaan regeren plotseling verdwenen. Velen vermoeden een VVD spelletje; waarschijnlijk omdat politiek uiteindelijk (alléén) om macht gaat. De nieuwe VVD partijleider heeft hierdoor wel mijn respect verloren.

De nieuwe VVD partijleider is (mijns inziens) de hoofdverantwoordelijke voor de PVV winst. Kort na haar aanstelling liet ze publiekelijk weten dat de PVV voor haar geen taboe meer was in een nieuwe coalitie. Na het PVV conflict in Rutte-1 (2012) dacht Mark Rutte daar jarenlang anders over.

Tijdens de campagne krabbelde ze al terug op haar uitspraken, toen de prognoses een PVV winst lieten zien. De enorme PVV winst bracht haar tot de conclusie dat ze nog verder terug moest krabbelen. Uiteindelijk gaan haar onderhandelingen slechts over méér invloed dan haar aantal VVD zetels.

Theoretisch zou de VVD een Kabinet met GL/PvdA + BBB + NSC kunnen realiseren. Dat Kabinet zou dan waarschijnlijk Timmermans heten. Mijn inziens zou zo’n VVD spelletje héél slecht aflopen voor de populariteit van de VVD. Kortom, de VVD zal de PVV moeten accepteren.

Zelfs de Volkskrant heeft inmiddels ingezien dat “Links historisch klein is”:

“Het is een ongekende neergang. In 2012 – toen PvdA met de VVD in Rutte-II stapte – waren partijen aan de linkerzijde van het politieke spectrum nog goed voor 71 zetels. Met de 5 zetels van ChristenUnie erbij gerekend, had links zelfs een meerderheid.”

Bron: de Volkskrant, 24 november 2023

Geert Wilders wordt door Links altijd als extreem Rechts afgeschilderd. In mijn ogen is Geert Wilders echter extreem nationalistisch. Dit verklaart dan ook de “linkse” PVV punten (o.a. gezondheidszorg), alsmede zijn anti-EU en anti-Oekraïne opvattingen. Een toekomstig conflict zit in die hoek.

De kans op een toekomstig conflict tussen enerzijds PVV en anderzijds BBB, NSC en VVD is héél hoog. Geert Wilders in de Volkskrant van 15 november 2023: “Ik geloof in conflict als model om vooruit te komen, niet in consensus“. Kortom, ons nieuwe Kabinet gaat (snel) struikelen.

Hoogstwaarschijnlijk zal de VVD wéér verantwoordelijk zijn voor een kunstmatige kabinetscrisis, net als bij Rutte-4. VVD gedoogsteun aan een Kabinet Wilders maakt die verantwoordelijkheid (veel) duidelijker dan bij hun regeringsdeelname. Ook daarom zal de VVD moeten inschikken.

De VVD optie van nieuwe verkiezingen zullen een mokerslag voor de VVD worden. Misschien zelfs ook voor Pieter Omtzigt (NSC). BBB en Geert Wilders zullen (fors) profiteren Uiteindelijk komt er “straks” een Kabinet Wilders met daarin BBB, NSC en VVD.

Politiek (1980) door Bram Vermeulen
artiest, songtekst, video, Wiki-artiest, Wiki-song

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest