Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Rutte: anti-Timmermans = winst PVV

Dinsdag publiceerde BNR Nieuwsradio een merkwaardig artikel: Rutte: ‘VVD’ers stemden op PVV uit angst voor overwinning Timmermans’. Ik vraag me af of zijn woorden een echte verdediging zijn voor de nieuwe VVD partijleider. Je kunt er namelijk ook een verhulde aanval in zien.

Het waarheidsgehalte van Rutte’s woorden is bovendien minimaal. In zijn eigen tijd was een stem op de VVD altijd de beste garantie tegen Links. Kennelijk is dat ná Rutte-4 niet langer het geval. Bovendien is, volgens de Volkskrant, Links historisch klein geworden – ná Mark Rutte.

Een andere reden voor het minimale waarheidsgehalte is het linkse en nationalistische PVV partijprogramma. In de eigen PVV woorden: een “sociaal rechts beleid” dat sociaal is op “koopkracht en zorg”. Het nationalistische (“rechtse”) beleid is “hard op immigratie en law and order”.

Het is veel waarschijnlijker dat Mark Rutte zijn eigen straatje aan het schoon vegen is, door de schuld en/of de verantwoordelijkheid voor het VVD verlies elders neer te leggen. Een Nederlandse anti-Rutte stemming zou zijn toekomstige NAVO-top benoeming mogelijk kunnen frustreren.

De historische “verklaring” van Mark Rutte zou wel eens een toekomstige werking kunnen gaan krijgen. Enerzijds door het gedraai van de nieuwe VVD partijleider. Anderzijds omdat “ruim een derde van de VVD-kiezers al spijt van een stem op die partij“ (RTL Nieuws).

Zojuist komt de gedachte naar boven dat Mark Rutte’s omgang met de waarheid óók een belangrijke verklaring kan zijn dat Geert Wilders heeft gewonnen. Je kunt veel zeggen over Geert Wilders maar niet dat hij een leugenaar is. Rutte’s gebrek aan actieve herinneringen is echter legendarisch.

“Een leugen is nuttig wanneer hij de werkelijkheid kan helpen veranderen, bedacht hij; maar als die verandering mislukt, is het enige wat overblijft de leugen, de verbittering en het besef van de leugen.”

Een (vertaalde) quote van de Franse schrijver Michel Houellebecq (b.1958)

De Waarheid (1996) door Marco Borsato
artiest, songtekst, video, Wiki-artiest, Wiki-song

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest