Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Geert Wilders premier?

Waarschijnlijk is mijn titel een van de grootste vragen in Nederland. Technisch gezien levert de grootste coalitie partij meestal de premier. Het antwoord op mijn vraag zou dus zonder meer “JA” kunnen zijn. Toch verwacht ik – uiteindelijk – een “NEE”. Deze blog legt uit waarom.

Het woord “uiteindelijk” is belangrijk. Als hij te vroeg aangeeft géén premier te (willen) worden, dan verliest hij – nodeloos- een troefkaart.

Belangrijker is echter dat Wilders – mijns inziens – méér macht in het parlement zal hebben dan in een regering Wilders. Als PVV partijleider en als PVV fractievoorzitter heeft hij een ruime vrijheid om zijn woorden en daden te (blijven) kiezen. Er verandert weinig.

Als premier zal Geert Wilders altijd het middelpunt van kritiek zijn, zowel terecht als onterecht. Elke reactie op die kritiek zal nieuwe kritiek opleveren. Eigenlijk is Geert Wilders vogelvrij als premier, zowel nationaal als internationaal. Uiteindelijk zal dat de kern van zijn beslissing zijn.

Op 12 december 2023 heeft de BBB partijleider gezegd wie volgens haar de nieuwe Nederlandse premier gaat worden (video 2min.20). Ik zag die video trouwens pas nadat ik mijn blog, De mensen hebben gesproken, had geschreven. Ik moest glimlachen om de gezamenlijke conclusie.

Het voordeel van die allereerste vrouwelijke Nederlandse premier is dat kritiek (heel) veel moeilijker zal worden, zowel nationaal als internationaal. Bovendien was zij reeds Minister van Economische Zaken, en heeft zij derhalve nationale en internationale contacten.

Alhoewel ik géén PVV stemmer ben, en ook niet zal worden, heb ik (veel) respect voor Geert Wilders. Mijns inziens is hij slim en eerlijk. Dat uit zich niet alleen tactisch (o.a. keuze voor Ronald Plasterk, PVV partijprogramma), maar ook strategisch (PVV heeft slechts één partijlid).

Ik verwacht eigenlijk niet dat Geert Wilders een soortgelijke fout zal maken als Frans Timmermans. Op 20 juli verklaarde Eurocommissaris Timmermans dat hij premier in Nederland wilde worden (o.a. AD, NOS, Parool). Merkwaardig, gezien de (beperkte) omvang van GL-PvdA.

Timmermans gelooft in Macht: ‘Dat is het instrument voor mensen die willen doen wat nodig is.’ (de Volkskrant, 22 augustus). Ideologie is bijzaak voor hem; vandaar het gemor binnen GL-PvdA. RTL Nieuws: “Meer dan helft kiezers GroenLinks-PvdA stemde niet op Timmermans”.

Ik ben benieuwd hoe Geert Wilders zal omgaan met ideologie versus pragmatisme, en – uiteindelijk – met Macht.

Vogelvrij (2008) door Alderliefste & Jack Poels
artiest, band, songtekst, video, Wiki-artiest, Wiki-band, Wiki-song

Vanaf de berg, loop ik omlaag
Ik liep deze weg, voor ′t eerst vandaag
Vanuit het dal keek ik omhoog

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest