Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Uitpraten

Sinds enige tijd wil een deel van mij contact zoeken met iemand om zaken uit te praten. Telkens kan ik mezelf weerhouden. Ik twijfel over de toegevoegde waarde van dat gesprek. Waarschijnlijk gaan we elkaar (nare) verwijten maken.

Die verwijten zijn van (uiterst) persoonlijke aard, en allesbehalve van zakelijke aard. De kans dat die verwijten onze breuk verergeren is groot. Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me plotseling een eerdere, en soortelijke, situatie.

Bovendien heb ik twijfels over mijn intenties. Niet alleen nu maar ook toen. Een deel van mij wil een herstart. Waarschijnlijk betreft dit deel opportunisme. Het andere, rationele, deel wil een dikke, vette, streep onder ons verleden.

Soms voelt het fijn om elkaar de waarheid te kunnen zeggen. Nu krop ik het op en heeft de ander geen idee waarom ik tot mijn beslissing kwam, of slechts een vaag vermoeden over wat mij dreef.

In een andere, zeer recente situatie had en heb ik geen enkele behoefte om iets uit te willen praten. Het enige dat ik wil is om die persoon snel te vergeten. Dat gaat gelukkig prima. Ik vertrouw die persoon gewoon niet meer.

Mijn behoefte om iets uit te praten heeft (inderdaad) met een doorlopend vertrouwen te maken. Bij beiden is er echter twijfel over een (gezamenlijke) toekomst. Vertrouwen is een basis voor vriendschap; toekomst in een relatie.

Het niet (willen) uitpraten leidt tot onrust in mij. Het opschrijven ervan brengt de rust (langzaam) weer terug.

“Als mens hebben we een betere manier om een conflict op te lossen: uitpraten en bijleggen, eventueel met de hulp van een derde. Spreken helpt: de gemoederen bedaren, de spanning daalt, hartslag en ademhaling worden terug normaal, ik voel me opgelucht. 
Wanneer er geen oplossing komt, blijft de spanning aanhouden, mentaal en lichamelijk, met gevolgen die van kwaad tot erger gaan en vaak pas dagen later naar voren treden, zodat we ze niet eens meer in verband brengen met de ruzie.”

Een quote uit Intimiteit van Paul Verhaeghe, een Belgisch hoogleraar klinische psychologie

Nu Wij Niet Meer Praten (2023) Jaap Reesema & Pommelien Thijs
artiest-JR, artiest-PT, songtekst, video, Wiki-JR, Wiki-PT, Wiki-song

Nu wij niet meer praten, nu ik je niet hoor
Kan ik niet denken, kan ik niet slapen
Nu wij niet meer praten en jij er niet bent
Mis ik de ruzies die ik vroeger haatte

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.


Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest