Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander

Jaren geleden leerde ik bovenstaande afkorting (NIVEA) kennen. Waarschijnlijk was ik toen bezig met het beantwoorden van mijn eigen vraag, die ik vlak daarvoor had gesteld. Onze veronderstellingen omtrent de intenties van een (onbekende) ander leiden vaak tot – terechte – irritatie.

De afkorting NIVEA speelt vooral tussen onbekenden. Bij bekenden komt het vaak niet eens bij ons op om over de intenties van de ander te gaan speculeren. We laten ze dan meestal gewoon vrijuit praten. Mogelijk speelt beleefdheid en/of hoffelijkheid dan een grotere rol in het gesprek.

Ik sluit niet uit dat de afkorting NIVEA een rol speelt bij het tonen van (onze) intellectuele superioriteit aan een (onbekende) ander. Indruk maken op een ander speelt vaak een rol tussen onbekenden. Dat aspect is tussen bekenden (hoogstwaarschijnlijk) allang een gepasseerd station.

Onbekenden weten (nog) niet of ze elkaar kunnen vertrouwen. Hoe los je dat op? Het tonen van kennis (o.a. outsmarting) of van macht (o.a. name-dropping) aan de ander kan een middel zijn om vertrouwen op te wekken. Soms loopt dat echter totaal verkeerd af; zie mijn 2019 blog.

Een bekend voorbeeld is een sollicitatiegesprek. Het doel lijkt duidelijk: een toekomstige baan. De kandidaat wil (te) graag haar/zijn toegevoegde waarde voor het bedrijf tonen. De werkgever wil eigenlijk weten of hij/zij eigenlijk wel een teamspeler is, en géén solist. Belangen kunnen dan al snel botsen.

Hetzelfde geldt grotendeels voor een koffiedate. Binnen circa één uur moeten beide partijen erachter komen of hun beider doelstellingen eigenlijk wel matchen. Teleurstellingen liggen dan al snel op de loer (bijv. kort/lang, liefde/lust, leugens/waarheid, praten/stiltes).

In bovenstaande gesprekken volgt bovendien een aanvullende complexiteit: je verliest je (noodzakelijke) objectiviteit zodra je iemand mag (sollicitatie) of leuk vindt (date). Vaak is dat gevoel niet wederzijds. Als iemand te graag wil dan ga je je toch afvragen: wat wil je eigenlijk echt van mij?

Enkele bekende ezelsbruggetjes in gesprekken (o.a. interact.nu):

  • Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen, Adviezen
  • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander
  • Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
  • Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen
  • Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig
  • Heb het DIK voor elkaar: Denk In Kwaliteiten
  • Wees een HELD: Herkennen, Erkennen, Loslaten, Doorgaan

Wat Wil Je Van Mij (2022) door Metejoor & Hannah Mae
artiest-1, artiest-2, songtekst, video, Wiki-artiest-1, Wiki-artiest-2, Wiki-song

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest