Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

“Ik geloof in conflict als model om vooruit te komen, niet in consensus.”

Bovenstaande bijzondere uitspraak maakte Geert Wilders in zijn Volkskrant interview van 15 november 2023. Een merkwaardige uitspraak omdat Geert Wilders niet of nauwelijks vooruit kwam, na het conflict in 2012 tijdens zijn deelname in het Kabinet Rutte-1.

De winst van Geert Wilders op 22 november 2023 is gebaseerd op een vermeende consensus, met vooral de VVD. Mogelijk zullen ook de BBB en NSC in die vermeende consensus gaan geloven. In dat geval zal er vrij snel een nieuw Kabinet zijn. De uitspraak hierboven (zie titel) voorspelt weinig goeds.

Zelf geloof ik in het tegenovergestelde: consensus als model om vooruit te komen. Dit model wordt ook wel het Rheinland model genoemd en staat tegenover het Angelsaksische (conflict) model. In dat laatste model is meestal slechts sprake van twee (hoofd) partijen, zowel in UK als in USA.

Ik geloof dat het conflict model meestal tot persoonlijke tegenstellingen leidt, terwijl het consensus model tot zakelijke overeenstemmingen leidt. Een zakelijke overeenstemming kan later alsnog tot persoonlijke tegenstellingen leiden. Denk aan de recente D66 motie van wantrouwen in Rutte-4.

In zekere zin begrijp ik Wilders wel. Het streven naar consensus wordt als een teken van zwakte gezien in (veel) andere culturen. Echter, in de Nederlandse (en Duitse) cultuur wordt consensus als een kracht gezien. Waarom zou je dan in Nederland het conflict model willen gebruiken?

Ik vermoed dat Wilders meer begrip heeft voor het Oude Testament (o.a. oog om oog, tand om tand) dan voor het Nieuwe Testament (o.a. andere wang toe keren). Wraak hoort bij het conflict model, en bij de huidige gebeurtenissen in Gaza. Het conflict model zal echter nooit vooruitgang brengen in Gaza.

Het Israëlisch-Palestijns conflict is geen wildwestfilm. Het is geen strijd tussen goed en kwaad, maar meer een tragedie in de klassieke en meest strikte betekenis van dat woord: een botsing tussen gelijk en gelijk.

Een quote van Amos Oz (1939-2018), Israëlisch schrijver

“Ik heb geleerd dat je alleen met elkaar verder kunt komen door vertrouwen, niet door conflict.”

Een quote van Louis van Gaal (b.1951), Nederlands voetbaltrainer

Omarm (2003) door Bløf

band, songtekst, video, Wikiband, Wiki-album+song

[Verse 2]
Hoe diep je gaat
Heeft met denken niets te maken
Hoogstens met een wil
En ‘t voelt alsof ik weet waar ik heenga
En het leidt me in het donker en het spot met mijn verstand
Hier sta ik met een uitgestoken hand

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest