Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Ajax is een bedrijf. Voetbal is een sport.

Deze blog gaat niet over voetbal, als sport. Voetbal vind ik saai; hockey niet. Deze blog gaat wel over Ajax, als bedrijf. Op papier lijkt het besturingsmodel bij Ajax (de “governance”) te kloppen. De (recente) praktijk suggereert echter iets geheel anders. Past een bedrijf eigenlijk wel bij sport??

Een soortgelijke vraag heb ik bij mijn oude vakgebied, de accountancy. Past Private Equity (PE) eigenlijk wel binnen die professionele eigendomsstructuren? Accountants zijn vaak meer ayatollah’s dan ondernemers. PE heeft echter (ook) vaak een bedenkelijke reputatie als eigenaar van ondernemingen.

Accountancy en sport draaien beide primair om professionaliteit. Zakelijk succes is belangrijk maar secundair. Zakelijk succes is eerder een belemmering voor sportief succes, Denk daarbij aan de transfer/verkoop van de beste spelers. Zakelijk succes bij professionals leidt (ook) vaak tot hun vertrek.

Het Parool van 25 september stelt – terecht – het volgende: “Het ontslag van Sven Mislintat lost de sportieve en bestuurlijke problemen bij Ajax niet onmiddellijk op. Bovendien vestigt de aftocht van de technisch directeur de aandacht op de bestuurders die hem binnenhaalden en lieten begaan.”

In het FD van 25 september vraagt de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) zich echter het volgende af: “Wat los je op met het wegsturen van de RvC?” Iedereen weet dat je met een bezem bovenaan de trap begint. In een bedrijf zijn bestuurders meestal erg gehecht aan het pluche.

In de (amateur) sport nemen trainers vaak hun verantwoordelijkheid na voortdurend verlies. Het team is belangrijker dan het individu. In een bedrijf wordt er vooral naar zondebokken gezocht om tijd te kopen. Denk aan het vertrek van de CFO of CRO na het falen van de CEO (bijv. ING-2018).

Enkele beroemde en “vandaag” nogal relevante quotes van Johan Cruijff (1947-2016):

  1. “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander.”
  2. “Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.”
  3. “Je gaat het pas zien als je het door hebt.”
  4. “Pech, dat krijg je bij een negatieve instelling en geluk bij een positieve instelling.”
  5. “Winnen doe je met z’n allen.”

De Voetbalmatch (1929) door Louis Davids (1883-1939)
artiest, songtekst, video, Wiki-artiest, Wiki-song

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Noot 2: inmiddels heeft de voorzitter van de RvC zijn ontslag ingediend (AD).

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest