Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

NSA, NSB, NSC …..

Onlangs schreef iemand dat de naam Nieuw Sociaal Contract vervelende associaties opriep. Ze heeft inderdaad gelijk als je de afkorting (NSC) bekijkt. Haar vervolg opmerking begreep ik nog beter: “[ ] een naam zegt juist veel. Moet direct duidelijk zijn waar het voor staat. [] Contract met wat/wie/waarover..”.

Politiek draait principieel om macht, of om tegenmacht, “het vermogen om het gedrag van de macht te sturen“. De politieke partijen spelen het politieke (machts)spel, behalve de Tegenpartij, “De Partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne“. Voorbeeld: FvD.

NSC staat voor de tegenmacht. Regeringsdeelname lijkt dan ook – principieel – onwaarschijnlijk. Het is een politieke partij voor achter de coulissen, en niet voor op het toneel. Mogelijk resulteert de NSC daarom in een van de grootste politieke decepties ooit, zoals eerder de Lijst Pim Fortuyn.

Mark Rutte was uiterst behendig in het ontmantelen van elke tegenmacht in het Parlement. Een tegenmacht past misschien ook niet meer in deze tijd, die draait om monisme (Macht), en niet langer om dualisme (Kennis versus Macht) – laat staan om trialisme, een driehoek van Liefde, Kennis & Macht.

Ik heb geen idee waar NSC voor staat. Bovendien zijn woorden (vaak) net zoveel waard als het papier waarop ze gedrukt zijn. Ik geloof wèl in de (goede) intenties van Pieter Omtzigt. Derhalve, verdient hij het voordeel van mijn twijfel. Ik zal echter niet op hem stemmen. Ik geloof méér in macht (dan tegenmacht).

Het Lijflied Van Alle Vrije Jongens (1980) door De Tegenpartij
artiesten, songtekst, video, Wiki-artiesten, Wiki-song

De Tegenpartij
Is van jou en van mij
De Tegenpartij
Voor jullie en wij
De Tegenpartij
Maakt iedereen blij
De Tegenpartij
daar horen wij bij

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest