Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Woningnood versus vakantiewoningen

De laatste maanden wordt er veel geschreven over woningnood. Er zou een tekort van circa 1 miljoen woningen zijn. In die beschouwing over woningnood wordt zelden de voorraad recreatie en vakantie woningen genoemd. Diverse bronnen stellen dat er ruim 130.000 recreatiewoningen zijn (bron 1, bron 2, CBS). Dit aantal is exclusief de zgn. tweede (of derde) vakantiewoning.

Indien 1% van het aantal Nederlanders een tweede (of derde) woning (in Nederland) heeft dan zou dit om 180.000 extra woningen gaan. Er zijn dus (waarschijnlijk) circa 300.000 woningen die niet ingezet worden om de woningnood te verminderen. Zou dat wel mogelijk zijn?

Een recreatiewoning mag meestal slechts 180 dagen voor eigen bewoning worden gebruikt. Soms wordt oogluikend semi-permanente bewoning toegestaan. De sterke prijsstijgingen in deze markt kunnen het volgende betekenen: (i) semi-permanente bewoning neemt toe, (ii) beleggen is beter dan een negatieve rente, en wellicht ook (iii) er wordt een deregulering van deze markt verwacht gezien de woningnood.

In hoeverre is het nog aanvaardbaar om een tweede woning bij de Friese meren te hebben die slechts enkele keren per jaar (zelf) wordt gebruikt? In hoeverre is het nog aanvaardbaar dat commerciële organisaties recreatiewoningen verhuren en de gemiddelde leegstand in hoge weekprijzen verwerken?

Past de verhuur van recreatiewoningen, en het bezit van tweede / derde vakantiewoningen nog bij een hoge woningnood? Merkwaardig genoeg stelt niemand deze vraag. Mogelijk zou het mes dan in eigen vlees snijden (o.a. media, politiek). Ik heb geen 2e huis en wil er inmiddels niet eens meer aan denken. Dat was anders.

Mijn verhuizing in 2019 was ooit het begin van een hink-stap-sprong met als mogelijke eindbestemming de Italiaanse kustregio Apulië (o.a. Bari, Brindisi, Monopoli). Door de extreme zomerhitte van 2019 lag een verblijf van 6 maanden in Italië en in Nederland echter meer voor de hand. Vervolgens kwam Covid-19.

Opeens was de grens met België vrijwel overal afgesloten. Vliegreizen werden gedecimeerd. Thuiswerken bleek opeens wèl mogelijk. De snelwegen waren bijna leeg. Het oude “normaal” keert inmiddels snel terug. In het oude “normaal” willen mensen dicht bij hun werk wonen (zie mijn blogs over urbanisatie).

Het gezegde “aanbod schept vraag” is een afgeleide van de wet van (Jean-Baptiste) Say (1767-1832), die stelt dat elk aanbod zijn eigen vraag schept. Dit geldt voor extra asfalt voor snelwegen maar ook voor het bouwen van extra woningen. Een (extra) huis in de stad leidt tot (extra) vraag naar vakantiewoningen.

Een Eigen Huis (Alles Kan Een Mens Gelukkig maken) – 1988 – Het Goede Doel met René Froger
artiesten, artiest, songtekst, video, Wiki-1, Wiki-2, Wiki-3

Noot: alle arceringen (bold, italic, onderstreept) door LO tenzij anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest