Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Is politiek nog relevant in Nederland?

Op 17 maart 2021 hebben we gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen (uitslag). Het politieke midden werd verder uitgedund en de flanken kregen er extra zetels bij. Links heeft slechts 26 van de 150 zetels (8x GL+9x PvdA+9x SP). Aan de rechterflank werd flink gewonnen. Nederland verrechtst steeds meer. Een enorm verschil met mijn jeugd (o.a. Joop den Uyl).

Een voortzetting van de huidige demissionaire regering (D66+CDA+CU+VVD= 78) wordt geblokkeerd door D66. De liberale partij D66 (24x) wil over links regeren, tezamen met twee nogal rechtse partijen (15x CDA+34x VVD). Die hebben daar geen zin in. Het is nog steeds vrij onduidelijk wat CDA en VVD nou eigenlijk wèl willen.

De huidige impasse in de regeringsformatie, van bijna 180 dagen, is vooral lachwekkend. De politieke verschillen zijn vooral marginaal. De persoonlijke verschillen worden steeds verder uitvergroot. De flanken willen vooral niet mee regeren want dat kan hen alleen maar stemmen kosten in de volgende verkiezingen. Het politieke midden wil vooralsnog vooral niet met elkaar praten.

Vandaar mijn vraag: is politiek nog relevant in Nederland? Wie mijn engelstalige blogs leest, die kent reeds mijn antwoord: nee. Zowel Politiek als Religie zijn 2 geloofssystemen die zichzelf overbodig hebben gemaakt. De toekomstig in het Machtsdomein ligt bij deze 3 geloofssystemen Data-Info, Geld, en Technologie. Voorheen was dat dus Geld, Politiek en Religie.

Kortom, de columnisten en de media klagen over de trage kabinetsformatie, terwijl de bevolking geniet van de hernieuwde vrijheid en de lachwekkende discrepantie tussen verboden festivals en een geslaagde Grand Prix op Zandvoort.

Het houden van nieuwe verkiezingen wordt steeds gevaarlijker voor de middenpartijen want het aantal zetels van de huidige demissionaire regering zou dan momenteel zakken van 78 naar 70 (35x VVD, 19x D66, 12x CDA, 4x CU).

De enige formatie die recht doet aan de verkiezingsuitslag van 2021 is over Centrum en Rechts. Zo’n poging heeft echter in de jaren 2010-2012 reeds geleid tot politieke onrust en instabiliteit (Rutte-1). Eigenlijk is elke formatiepoging over Centrum en Links gedoemd om te mislukken. Zie ook het schema hieronder.

Een paar conclusies:
Links zonder D66 + Volt heeft maar 22% en mèt nog steeds slechts 40%.
– Rechts zonder D66 + Volt heeft reeds 60% en mèt zelfs 78%.

Een minderheidskabinet lijkt een oplossing maar dan geeft het Kabinet (te) veel macht aan het Parlement. Zonder Rutte zou deze optie wel kunnen slagen. Mèt Rutte zal het regelmatig een bijltjesdag worden.

Hoe langer deze impasse duurt, hoe logischer een voortgang van het demissionaire Kabinet zal worden.

Politiek (1980) door Bram Vermeulen (1946-2004)
artiest, tekst, video, Wiki

Noot: alle arceringen (bold, italic, underlining) door LO tenzij anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest