Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Zomaar een gedachte………

Op 21 december 2018, plaatste Kajsa Ollongren dit bericht op haar Instagram account: “Loop ik met een geheim rapport leesbaar onder de arm over het Binnenhof? Nee, dit is de AIVD-kerstpuzzel! Uitgedeeld in de Ministerraad. Veel puzzel-plezier (voor de die-hards) onder de kerstboom.” Noot: zwart gedrukte zin in quote door LO.

Op 25 maart 2021 herhaalde zij haar actie uit 2018; dit keer echter met verstrekkende gevolgen. De formatie van het kabinet Rutte-4 is hierdoor stil komen te liggen. Iedereen wil weten wie de bron is van deze woorden: “positie Omtzigt: functie elders”, en “onderhandelingsstijl Hoekstra”.

Veel artikelen gebruiken het woord “lekken”. De woorden “doelbewust lekken” ben ik niet tegen gekomen ondanks dat “lekken” altijd een doelbewuste actie is. De meeste artikelen stellen slechts dat hier sprake is van een “blunder” van Ollongren. Echter, de kans dat dit “doelbewust lekken” is geweest is vele malen groter dan de kans dat dit een “toevallige blunder” was.

Op basis van bovenstaande overwegingen ontstond bij mij de volgende gedachte:

  1. De bron: de woorden “positie Omtzigt: functie elders” en “onderhandelingsstijl Hoekstra” moeten wel afkomstig zijn van Mark Rutte omdat zowel Omtzigt (in TK) als Hoekstra (in EU verband) zich beiden als een luis in Rutte’s pels hebben gedragen.
  2. Het lekken: D66 heeft de notitie van de politieke verkenners Ollongren (D66) en Jorritsma (VVD) doelbewust gelekt om Mark Rutte (VVD) te beschadigen want (a) zonder de VVD is een kabinet over links makkelijker, en/of (b) zonder Mark Rutte is een kabinet met de VVD makkelijker.

Uit alles blijkt dat wèl de woorden en niet het lekken voor de grootste consternatie zorgen. De tweet van Wopke Hoekstra spreekt boekdelen: “Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat.”

Kortom, het aanschuiven van het CDA in een VVD kabinet is minder waarschijnlijk geworden door het lekken, terwijl het aanschuiven van CDA in een D66 kabinet méér waarschijnlijk is geworden. Mijns inziens was dat dan ook het doel van het lekken.

Politiek (1980) door Bram Vermeulen
artiest, songtekst, video, Wikipedia

Als ik niet kijk 
Heb ik het niet gezien 
Heb ik het niet gezien 
Wist ik er niets van 
Kunnen ze mij niets maken 
Dus ik kijk niet

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

NASCHRIFT:

Bovenstaande blog schreef ik op 31 maart naar aanleiding van mijn bericht met soortgelijke strekking op Facebook. Op 1 april bleek dat #1 hierboven inderdaad klopt. Er is nog steeds geen enkele belangstelling voor #2 hierboven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest