Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Mark Rutte, ga ziekenhuizen openen ipv winkels sluiten !

Onlangs stelde een LinkedIn bericht dat ruim 50% van de Nederlanders premier Rutte steunt. Medio oktober was dat in ieder geval wel zo, volgens Opiniepanel. In 2017 kreeg de VVD echter 21,29% (2012: 26,58%) van de stemmen in de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens de Peilingwijzer van Tom Louwerse zou de VVD nu circa 25,5% van de stemmen halen.

Uit bovenstaande mag duidelijk zijn dat veel niet-VVD stemmers de premier steunen en dat hun steun hem géén verkiezingswinst zal opleveren. Het commentaar op een recente VVD advertentie op Facebook suggereert bovendien een geheel ander beeld: VVD stemmers zijn (heel) boos op Mark Rutte. Als decennialange VVD stemmer deel ik hun mening. 

De VVD staat van oudsher voor economie en vrijheid en trekt daarom veel ondernemers en ZZP’ers als stemmers. De efficiency drang van de diverse Rutte kabinetten heeft geleid tot bezuinigingen op de gezondheidszorg, inclusief het sluiten van diverse ziekenhuizen. Als klap op de vuurpijl worden ondernemers nu gedwongen hun deuren te sluiten.

In de ogen van vele VVD stemmers verloochent Rutte de VVD principes. Dit zal hem dan ook op 17 maart 2021 door hen (en mij) zwaar worden aangerekend. Ik vermoed daarom dat de VVD in zwaar weer terecht zal komen (o.a. groot verlies, vertrek Rutte). Mogelijk eerder indien het kabinet Rutte zou vallen over de toeslagen affaire (o.a. Volkskrant).

Tijdens de corona uitbraak bouwde China minimaal 1 noodziekenhuis in Wuhan van 25.000 m2 met 1.000 bedden binnen 10 dagen (AD, HLN, RTL). Sinds medio maart 2020 heeft Nederland 9 maanden de tijd gehad om de capaciteit uit te breiden. Resultaat: 1.350 extra IC bedden (en 1.700 in noodsituaties) in reeds bestaande ziekenhuizen (Trouw).

Deze tijdelijke uitbreiding van IC capaciteit gaat hoogstwaarschijnlijk ten koste van de structurele capaciteit voor de reguliere zorg. Anders kan ik de berichten over afschaling van de reguliere zorg van bijna -20% (NOS) tot -50% (NPO) niet begrijpen.

Het kabinet Rutte is verantwoordelijk voor een gezonde (sic!) balans tussen economie en gezondheidszorg. Onze economie betaalt nota bene onze gezondheidszorg. Al maanden lang is deze balans echter zoek. Zie ook recent NRC artikel: Deze lockdown is disproportioneel.

Mijn advies aan Mark Rutte: ga ziekenhuizen (her)openen in plaats van winkels sluiten!

Politiek (1980) door Bram Vermeulen

artiest, tekst, video, Wiki-1, Wiki-2

Noot: alle markeringen (bolditalicunderlining) door LO tenzij anders vermeld.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest