Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Zijn de corona protesten vooral in de VVD aanhang?

De VVD is een liberale politieke partij die bij uitstek staat voor economie èn vrijheid. De VVD trekt een bepaald slag mensen aan, zoals ondernemers en ZZP’ers. Vrijwel alle journalisten verwachten dat de VVD een glansrijke verkiezingsoverwinning behaalt op 17 maart 2021 (o.a. Rutte’s corona beleid, premierbonus). Ik betwijfel dat. 

De VVD stemmers die ik ken, zijn óók degenen die (fel) tegen het corona beleid van Rutte & De Jonge zijn. Hun redenen zijn gelijk aan de klassieke uitgangspunten van de VVD: economie èn vrijheid. Onder leiding van het kabinet Rutte wordt de economie geruïneerd, wordt de vrijheid aan banden gelegd, en komt betutteling daarvoor in de plaats.

Wybren van Haga is de enige liberaal en ex-VVD’er die tegen het corona beleid van Rutte & De Jonge is. Helaas is hij inmiddels lid van Forum voor Democratie, een politieke (actie) partij die tegen het nemen van regeringsverantwoordelijkheid is, tenzij met 50+ % van de stemmen.

Virussen gedijen traditioneel het beste in de herfst en wintermaanden. Tot maart 2021 zullen we daarom te maken hebben met een lockdown of maatregelen die daarop lijken. In de komende 4 maanden zullen de corona protesten daarom gaan toenemen. Het aanbreken van de lente in maart 2021 zal een onvoldoende drukkend effect hebben op het aantal corona besmettingen.

De Tweede Kamer verkiezingen van 17 maart 2021 komen daarom hoogst ongelegen voor het kabinet Rutte. Eind mei 2020 liet minister Ollongren (D66) daarom al een proefballonnetje op: een mogelijk uitstel van de Tweede Kamerverkiezingen (NOS). Dat plannetje viel slecht (BNR). Begin september 2020 keerde ze op haar schreden terug (BNRTrouw). 

De kans op een politieke afrekening door de eigen aanhang van de VVD is groot. Mogelijk zag Klaas Dijkhoff (VVD) die bui al hangen, en heeft hij mede daarom zijn vertrek uit de politiek aangekondigd. Hij won niet voor niets het TV programma De Slimste Mens in 2017 (AD).

Mijn zwartste scenario is dat alle politieke partijen de Race-to-the-Bottom (zie blog van gisteren) blijven steunen – en dat er dus géén keuze zal zijn op 17 maart 2021. Een ander zwart scenario is dat (extreme) politieke (actie) partijen, die liever géén regeringsverantwoordelijkheid willen dragen (o.a. FvD, GL, PvdD, PVV, SP), de deur wèl openzetten voor corona protest stemmers.

Politiek (1980) door Bram Vermeulen

artiest, tekst, video, Wiki-1, Wiki-2

Als ik niet kijk

Heb ik het niet gezien

Heb ik het niet gezien

Wist ik er niets van

Kunnen ze mij niets maken

Dus ik kijk niet

Als ik niet praat

Heb ik het niet gezegd

Heb ik het niet gezegd

Wist ik er niets van

Kunnen ze mij niets maken

Dus ik praat niet

Politiek, politiek

Ik ben er niet, ik ken ze niet

Noot: alle markeringen (bolditalicunderlining) door LO tenzij anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest