Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

“Je moet goed koffie kunnen zetten” (Trouw)

Titel Trouw: ‘Je moet goed koffie kunnen zetten’

Subtitel Trouw: ACCOUNTANT NIEUWE STIJL – Geen focus op jaarrekeningen, maar op een persoonlijk gesprek over de dromen van een ondernemer. Manifesto pakt het allemaal net iets anders aan.

“Hoeveel uren hij per week werkt? Erik Friedeberg (51) haalt zijn schouders op. “Geen idee. Veel.” En vakantiedagen. Hoeveel heeft hij er? Een lachje deze keer. “We gaan gewoon op vakantie als we daar zin in hebben. Soms een week. Soms twee.” Salaris dan. Hoe zit het daarmee? “Dat hebben we gemaximeerd. We hebben geen winstoogmerk.”

Al bij binnenkomst is het duidelijk: bij Manifesto gaan de dingen anders. Hier geen receptie of secretaresse van de grote baas die gasten installeert in een strakke zithoek. Nee, oprichter Friedeberg ontvangt gasten bij zijn bar, met verse kruidenthee en een blitse koffiemachine.

“Wil je bij ons komen werken, dan moet je eerst een baristacursus volgen om goede koffie te leren zetten.” Friedeberg is bloedserieus. “Ook al loop je stage. Een afstudeerstagiair dacht dat we hem in de zeik namen. Maar koffiezetten is een manier om met mensen in gesprek te komen, hun dromen te achterhalen.”

Die dromen zijn nou net waar het vier jaar jonge Manifesto op gestoeld is. Opvallend, want op papier is Manifesto een accountantskantoor. En de stereotiepe accountant- cijfervreter, spaarzaam met woorden – heeft niet veel met het achterhalen van dromen. Friedeberg weet het nog van zijn tijd als coach bij een groot accountantskantoor ruim twintig jaar geleden. Als hij aan een ondernemer vroeg waar zijn interesse lag of waarom hij geld stopte in activiteiten en producten die zo ver van hem af stonden, keken zijn collega’s hem vreemd aan. “Dat moet je echt niet meer doen”, klonk het na afloop dan. “Zo raken we klanten kwijt.”

Niets van waar, kan hij inmiddels zeggen vanuit zijn eigenzinnig ingerichte kantoor in Amsterdam. De aluminium buizen steken hip uit het plafond, inspiratieteksten op de muur, vintagemeubelen en zelfs een antiek telraam en babywagen uit de zestiger jaren. Daar vertellen ondernemers hem juist behoefte te hebben aan dat persoonlijke gesprek. Die zoektocht naar hun dromen. Een behoefte die hij ook al bij zijn vorige bedrijf oppikte. “Ik hielp ondernemers in financiële nood. Uit pure wanhoop stopten die soms alleen ergens geld in om het hoofd boven water te houden. Ondertussen hielden accountants hun mond als ze het mis zagen gaan. Uit vrees hun klant te verliezen.”

Samen met collega Monique Piek toont Friedeberg zich de accountant nieuwe stijl. Geen uurtje-factuurtje, maar een vast bedrag voor alle diensten. Geen hoge directieposities die nagestreefd kunnen worden, maar klanten die in een coöperatie van en met elkaar leren. Geen nadruk op jaarrekeningen, maar op coaching, de zoektocht naar de meerwaarde van de ondernemer.

Cijferklussen hebben de twee zoveel mogelijk geautomatiseerd, om tijd te hebben voor persoonlijk contact. Hiermee hoopt Friedeberg de accountancywereld van het grote geld en de vele fraudeschandalen om te turnen. “Tegen automatisering valt uiteindelijk niet op te concurreren. Kantoren moeten dan wel op zoek naar een ander verdienmodel.”

Hij herinnert zich de reacties van vier jaar geleden nog. Oud-collega’s, kennissen uit de financiële sector lachten hem uit. Van de beroepsorganisatie voor accountants kreeg hij zelfs een bezorgd telefoontje. “We hebben al zoveel klachten over jullie binnengekregen. Volgens andere kantoren kunnen jullie helemaal niet ingeschreven staan als accountantskantoor.” Nu noemt diezelfde beroepsorganisatie ze ‘dapper’. Krap twee weken geleden won Manifesto zelfs de ‘Nieuw Organiseren’ prijs. De wisseltrofee, een legoknutselwerk van de vorige winnaar, pronkt nog in het midden van de ruimte.

Nog even over dat omturnen van de sector. “Een dingetje”, grapt Friedeberg. Over vijf jaar hoopt hij zover te zijn. Misschien te optimistisch, geeft hij direct toe. Maar hij ziet al een voorzichtige kanteling. Accountants kopiëren termen die Manifesto ook gebruikt. Inspiratiebijeenkomsten, coaching, hij ziet de woorden op allerlei sites verschijnen. “Maar uitvoeren doen ze nog niet. Ik hoop over vijf jaar, nee dan tien jaar, wel. Dan zijn wij niet meer nodig en kunnen we een andere sector verbeteren.”

Bron: https://krant.trouw.nl/titles/trouw/8321/publications/494/articles/813149/20/1

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest