Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Jongere is bang om te bellen, ‘appen en mailen is veiliger’ (Stentor)

2 September 2018

0

Bijna de helft van de jongeren is bang om te bellen, blijkt uit onderzoek. Ze communiceren liever zonder te praten. Volgens professor Peter Nikken – lector Jeugd en Media bij Hogeschool Windesheim in Zwolle en hoogleraar Mediaopvoeding bij Erasmus Universiteit Rotterdam – blokkeren jongeren omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt.

Jongeren sturen veel liever een berichtje dan dat ze iemand aan de telefoon krijgen. Een belangrijke reden hiervoor is bel-angst. Bijna 40 procent van de jongeren heeft hier last van. Oproepen worden het liefst genegeerd of snel weggedrukt.

Een deel van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar, 38 procent, geeft zelfs aan last te hebben van bel-angst. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Motivaction. De oudere generatie, tussen de 31 en 70, herkent deze angst voor het telefoongesprek amper. Slechts 15 procent zegt er ook last van te hebben.

Blokkeren
Volgens professor Peter Nikken is bel-angst te verklaren omdat je in een telefoongesprek direct moet reageren. Nikken is lector Jeugd en Media bij Hogeschool Windesheim in Zwolle en hoogleraar Mediaopvoeding bij Erasmus Universiteit Rotterdam. ,,Jongeren blokkeren omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt. Ze vinden het eng om direct te reageren. Tegelijkertijd moeten ze ook nog eens goed luisteren. Appen of mailen is veiliger. Je hebt tijd om goed na te denken over een reactie. En twee blauwe vinkjes geven aan dat je berichtje goed is aangekomen en gelezen is.”

Jongeren communiceren liever zonder te praten. ,,Vroeger hadden we een fax en daarvoor was er het telegram. Er zijn nu nieuwe technieken om te communiceren, het wordt steeds makkelijker. Met WhatsApp kunnen ze hun sociale contacten onderhouden. Het is niet zo dat ze contactgestoord zijn.”

Emoties
Juist vanwege het ontwikkelen van sociale vaardigheden, pleit de hoogleraar ervoor te blijven bellen. ,,De telefoon blijft nog wel even, dus zorg dat je blijft bellen. Je oefent je sociale vaardigheden door echt te luisteren naar iemand. Welke emoties hoor je en hoe interpreteer je ze? Bovendien: in noodsituaties zul je toch ook moeten telefoneren. Als je langs de kant van de weg staat, is het handig om de ANWB te bellen. Met een appje kom je niet thuis.”

Oma
Volgens Nikken lijkt het uit de weg gaan van direct contact misschien makkelijk. ,,Maar met emoticons alleen kom je er niet. Je moet ook leren een glimlach of de toon waarop een zin wordt uitgesproken, te interpreteren. Die vaardigheden horen bij echt contact. Die moet je leren beheersen om in je latere leven te kunnen toepassen. Dus oefen vooral veel. Bel eens met je oma, vindt ze vast hartstikke leuk.”

Bronnen:

https://www.destentor.nl/regio/jongere-is-bang-om-te-bellen-appen-en-mailen-is-veiliger~a8abafdd/

https://www.ad.nl/binnenland/jongere-is-bang-om-te-bellen-appen-en-mailen-is-veiliger~a8abafdd/

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest