Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Banken willen betrouwbaarheidskeurmerk voor nieuwe klanten (FD)

16 September 2018

0

Nederlandse banken willen de voor hen verplichte controle die moet bepalen of een nieuwe klant betrouwbaar is in de toekomst niet meer zelf doen. In plaats daarvan willen ze het uit laten voeren door één centrale partij. Ze hopen op groen licht van toezichthouders voor een dergelijke gezamenlijke check, waarna de klant wel of niet tot het financieel stelsel wordt toegelaten.

Het initiatief is een reactie op wat de Nederlandse banken zien als een steeds uitgebreider wordende taak van controle op criminele geldstromen. Het aantal digitale transacties stijgt nog steeds fors en tegelijkertijd wordt de definitie van risicoklanten opgerekt. Banken moeten dus steeds meer en geavanceerder controlewerk verrichten en de consequenties zijn groot als het misgaat.

Miljoenenboetes

Alleen dit jaar hebben ING en Rabobank al meer dan €1 mrd aan boetes en schikkingen moeten betalen omdat hun controle op witwassen en terrorismefinanciering tekortschoot. Rabobank moest begin dit jaar €298 mln overmaken omdat zijn Amerikaanse dochter RNA onder meer drugsgeld doorliet. ING schikte vorige week voor €775 mlnvanwege vier grote fraudezaken, die volgens het Openbaar Ministerie lieten zien dat de compliance van ING structureel rammelde.

Volgens de banken zou een deel van de controletaken effectiever kunnen: door de check of een klant die het financiële systeem inkomt voortaan door een centrale partij te laten uitvoeren, waar dat nu nog door elke bank afzonderlijk dient te gebeuren.

Plicht op controle

‘Klantacceptatie is een enorm ingewikkeld proces om zeker te stellen wie de klant nu precies is en wat er allemaal achter zit, zeker bij een bedrijf’, aldus topman Wiebe Draijer van Rabobank. ‘Elke bank doet dat telkens weer opnieuw. Het is verstandiger klantacceptatie voortaan op één plek te doen en het zou logisch zijn dat ook de overheid daar een rol in speelt. Klanten worden daar dan gescreend en krijgen een stempel waarmee je bij alle banken terecht kan.’

De Nederlandsche Bank (DNB) is vorig jaar begonnen met rondetafelgesprekken over het thema antiwitwaswetgeving. Daar hebben de banken onder meer dit plan ingebracht. De toezichthouder staat volgens een woordvoerder ‘welwillend’ tegenover nieuwe initiatieven, maar voor concrete plannen is het nog te vroeg. 

Onvermijdelijk

Nederlandse banken hebben momenteel de plicht om uitgebreid te controleren wie een nieuwe klant is en waar zijn geld vandaan komt. Daarnaast moeten ze het betaalgedrag monitoren op verdachte transacties. Dat gebeurt zowel geautomatiseerd als met mankracht. Het plan van de banken voor een centrale controle betreft niet het dagelijkse monitoren. ‘Dat zit te dicht op de dagelijkse bankzaken, ik vermoed dat dat te ingewikkeld zou worden’, aldus Draijer. Hij benadrukt dat kostenbesparingen geen overweging zijn bij het plan.

Bij ING bleken frauduleuze klanten jarenlang in staat om miljoenen euro’s wit te wassen en weg te sluizen. De bank had onder meer de systemen zo afgesteld dat er per risicocategorie dagelijks maximaal drie alarmsignalen konden afgaan. Voor meer had de bank geen mankracht en middelen beschikbaar gesteld. Het leverde de bank volgens het OM een overwinst op van circa €100 mln.

Niet verbaasd

Gevraagd naar de megaschikking van ING met het OM zegt Draijer ‘niet verbaasd te zijn dat het af en toe misgaat bij banken’. Maar waar de politiek en de maatschappij in het geval van ING vooral een kwalijke rol zien van de bank zelf, ziet Draijer het als een onvermijdelijk gevolg van de taak die banken hebben gekregen.

‘Het is een verplichting voor banken om een boef te zien als hij langskomt, maar het is technisch ingewikkeld’, aldus de Rabo-topman. ‘Ik denk – nee ik weet zeker – dat we bij Rabo de alarmsignalen niet aftoppen. Maar het zal in deze sector af en toe opspelen: hoe strak de controles staan. Het is een heel lastig onderwerp om helemaal goed te krijgen.’

Vorig jaar kreeg de Financial Intelligence Unit (overheidsinstantie waaraan alle meldingsplichtigen ongebruikelijke transacties of zaken melden waarvan ze vermoeden dat ze te maken hebben met witwassen van geld of financiering van terrorisme) ruim 361.000 meldingen binnen. Daarvan werden er 40.546 met een waarde van €6,7 mrd na onderzoek verdacht verklaard. De meeste meldingen komen traditioneel van overboekingen door betaaldienstverleners, gevolgd door banken.”

Bron: https://fd.nl/beurs/1269788/banken-willen-betrouwbaarheidskeurmerk-voor-nieuwe-klanten

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest