Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

De kosten van zelfbeschikking

Spanje heeft weinig geleerd van haar eigen historie en die van anderen. De angst voor een Catalaanse onafhankelijkheid heeft gewonnen van de hoop op een verstandige afloop. De EU zal Catalonië niet als lid kunnen accepteren gezien de precedentwerking die daarvan uitgaat (Schotland, Vlaanderen). Engeland heeft misschien nog wat te onderhandelen maar Catalonië niet.

De escalatie van de politieke situatie rondom het Catalaanse referendum voor onafhankelijkheid van 1 oktober 2017, kan – en zal – uitmonden in een Catalaanse ETA. Deze Spaanse Baskische terroristische en separatistische beweging was “in haar begindagen [] een vreedzame beweging die actie ondernam tegen de vernietiging van de Baskische cultuur.” (Wiki).

Principieel vind ik dat een regering geen onderdanen heeft maar dat het volk een regering kiest die het volk dient. Dit is een uitvloeisel van Liberalisme, Libertarisme, Libertarianisme / Indeterminisme. Indien een deel van het volk een andere regering wil dan moet dat kunnen. Echter, alles heeft zijn prijs. Elk land heeft langjarige verplichtingen en een overheidsbegroting verhult de kruissubsidiëring tussen regio’s.

Brexit toont de kosten van directe en indirecte zelfbeschikking aan. De EU rekening voor het Britse deel van de meerjarige financiële verplichtingen geeft de directe kosten aan: éénmalig een bruto bedrag van circa 60-100 miljard euro. Netto is dit bedrag (veel) lager door langlopende EU subsidies aan de UK. De indirecte kosten zijn echter veel gevaarlijker omdat deze een onbeperkte looptijd hebben (o.a. douane).

België is een schoolvoorbeeld van kruissubsidiëring tussen regio’s. Sinds tientallen jaren gaat het Vlaanderen economisch voor de wind. De belastingen van het rijke Vlaanderen financieren het arme Wallonië. Wat tegenwoordig graag en snel wordt vergeten, is dat deze situatie circa 100 jaar geleden totaal omgekeerd was. Toen financierde het rijke Wallonië het arme Vlaanderen. 

Een ander voorbeeld van zelfbeschikking is het kind dat het ouderlijk huis verlaat om zelfstandig te gaan wonen. Het “gezeur” van de ouders (regering) wordt het kind (regio) vaak teveel. Sommige kinderen betaalden hun ouders al kostgeld (directe kosten). Zelfstandig wonen maakt de indirecte kosten snel zichtbaar: energie, huisvesting, verzekeringen en voedsel. Bezuinigingen worden vaak snel noodzakelijk. 

Voor een individu is zelfbeschikking een noodzakelijk onderdeel van volwassen worden. Een individu snijdt echter zelden de lijnen naar de ouders door omdat een vangnetconstructie vaak onmisbaar is en blijft. Voor regio’s spelen cultuur (o.a. religie, taal) en geografische afstand vaak een grotere rol. Bij de onafhankelijkheid van de Nederlandse Antillen waren deze verschillen goed merkbaar (zie Wikipedia voor verdere details).

In 2012 accepteerde David Cameron een referendum over Schotse onafhankelijkheid. In 2014 koos 55% van de Schotten tegen onafhankelijkheid. In 2017 kregen de Schotse nationalisten een zware klap en verloren 21 van de 56 zetels. Sinds de Tuin van Eden hebben verboden vruchten altijd een aanzuigende werking gehad (o.a. FT).

Forbidden Fruit (2014) by Kandace Springs & Daryl Hall

artist 1, artist 2, lyrics, video, Wiki-1, Wiki-2

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest