Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Trots op Nederland

16 March 2017

0

De astronomische nederlaag van de PvdA heeft me verrast. Niet het feit dat dit verlies niet werd gecompenseerd door andere linkse partijen. Per saldo is er een nadrukkelijke verschuiving in de Nederlandse politiek. Velen denken daarbij nog steeds in termen als Links – Rechts. Ik kies zelf voor de nieuwe tweedeling Nationalisme versus Globalisme / Internationalisme.

Links dient een keuze te maken. De SP kiest duidelijk voor Nationalisme. Waar GL voor staat zal duidelijk moeten worden. De Partij voor de Dieren profileert zich inmiddels als echt groene partij en zet zich nadrukkelijk af tegen Globalisme. Ik vermoed dat GL ook kiest voor Nationalisme.

De PvdA wilde niet kiezen tussen het verdedigen van het regeringsbeleid en haar politieke gedachtengoed. Die tweeslachtigheid in doen en laten is een belangrijke reden voor haar verlies. Het wegpraten van 4,5 jaar regeringsbeleid tijdens de verkiezingen suggereert een gebrek aan oprechtheid. Iedereen ziet dit, behalve de PvdA.

De PvdA heeft nu een unieke kans om zich te profileren als enige “linkse” partij die internationale samenwerking omarmt (pro-EU, pro-globalisme, pro-immigratie, pro-NATO, pro internationale solidariteit). Deze profilering kan zij het best bewerkstelligen binnen Rutte-3. Als beloning behoudt PvdA’er Dijsselbloem zijn zware functie in Nederland en Europa.

Ik acht de kans klein dat dit gaat gebeuren. Niemand in de PvdA neemt vooralsnog enige verantwoordelijkheid voor deze enorme nederlaag. Mogelijk dwingt de ledenraad dit alsnog af. Eigenlijk zou iedereen collectief moeten aftreden. Ahmed Aboutaleb is waarschijnlijk de enige persoon die de partij daarna weer kan opbouwen. Zijn charisma is bovendien partij overschrijdend.

De Nederlandse welvaart is gebouwd op internationale diensten en handel. Helaas is Globalisme echter een scheldwoord geworden waarachter Nationalisme zich verschuilt. Een kabinet van CDA, D66, PvdA en VVD garandeert een internationaal perspectief. Nationalisme is altijd het beginstadium van internationale conflicten (o.a. Amerika, Nazi-Duitsland, Turkije, Rusland).

Ik ben trots op Nederland dat angst en Nationalisme (o.a. PVV, SP) niet het komende Nederlandse regeringsbeleid zal bepalen. Nederland biedt daarmee hoop aan Europa. Internationale samenwerking noodzaakt overleg en oplossingen. Waar gepraat wordt, wordt niet gevochten.

De 2017 verkiezingsuitslag in Nederland markeert de definitieve draai van Links vs Rechts naar Nationalisme vs Globalisme. De welvaartsgroei via Globalisme maakt een onderscheid tussen Links en Rechts enerzijds achterhaald en anderzijds overbodig.

In essentie is Nationalisme vooral tegen allerlei zaken: EU, Globalisme, immigratie, islam, NATO. Hun oplossingen (bijv. grenzen moeten dicht) zijn enerzijds schijnoplossingen en veroorzaken anderzijds ernstige schade aan de economische positie van Nederland. 

Je kunt het leuk vinden of niet maar uiteindelijk draait alles om geld. Zonder geld zou er nauwelijks internationale handel, welvaart en/of welzijn zijn.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest