Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

PVV minderheidskabinet (7)

28 February 2017

0

In het RTL debat van 26 februari vond geen van de aanwezige politici (Asscher, Buma, Klaver, Pechtold en Roemer) dat de Islam een bedreiging vormt voor de Nederlandse identiteit. Op 27 februari schrijft de de Volkskrant: “Volgens dit onderzoek dacht bijna de helft van de Nederlanders in 2014 (heel) negatief over de Islam. Veel kijkers zaten wellicht op dit onderwerp dichter tegen het standpunt van de PVV aan dan tegen dat van de vijf mannen in de studio.”

Ik heb lang nagedacht wat ik zelf van deze stelling vind. Emotioneel zou ik die stelling waarschijnlijk direct bevestigen. Rationeel is deze stelling lastig. Een identiteit is relatief dynamisch en zeker niet statisch. Religie is daarentegen vaak relatief statisch. Kortom, een identiteit kan zich aanpassen aan de actualiteit. Ik vermoed dat juist deze aanpassing als bedreigend kan overkomen.

Religie heeft een steeds minder belangrijke rol binnen de Nederlandse samenleving. Deze trend geldt vooral voor het Christelijk geloof. Secularisatie speelt nauwelijks een rol binnen de Islam (NOS). Voor atheïsten kan de Islam zelfs nog bedreigender overkomen dan voor gelovigen.

Feitelijk is de Islam een afgeleide van het Christendom, welke op haar beurt een afgeleide is van het Joodse geloof. Alle 3 zijn naar mijn overtuiging een afgeleide van het nog veel oudere Sumerische geloof(4000 BC). Alle ons bekende profeten (o.a. Abraham, Jezus, Mohammed) stammen af van de zwart Afrikaanse Sumerische koningslijn, die begon met Noah. Dit is wat ik geloof.

Geloof en Religie hebben weinig met elkaar te maken. Religie is een door mensen gevormd instituut, gebaseerd op een menselijke en dogmatische interpretatie van stokoude bronnen. Geloof is een persoonlijke beleving, die door iedereen anders kan en zal worden ingevuld. Iemand die gelooft, die ziet geen verschil tussen Yahweh, God of Allah. Religie ziet wel een verschil en beweert bovendien dat de een beter, groter, en mooier is dan de ander.

In het verleden is elke Religie een bedreiging geweest van een persoonlijke identiteit. De scheiding tussen Religie en Staat is de grootste verworvenheid van het Westen. Lang hebben beide elkaar vervolgens in balans gehouden. Secularisatie (Westen) en de politieke Islam (Oosten) hebben een einde gemaakt aan die balans tussen Religie en Staat.

Elke kritiek op de politieke Islam wordt verworpen omdat het ervaren wordt als kritiek op religie. Niet-inmenging in een religieus conflict (bijv. AKP vs Gülen) wordt daarentegen gezien als gebrek aan politieke steun. De politieke Islam verschuilt zich altijd achter 1 van haar 2 pijlers. Het succes van de politieke Islam is bedreigend voor de Islam als godsdienst.

In de politieke Islam heeft Religie dictatoriale kenmerken. Het ontkennen van de dreiging van de politieke Islam is kenmerkend voor het seculiere Westen. Na een lange overweging moet ik de stelling – of de (politieke) Islam bedreigend is voor de Nederlandse (of Europese) identiteit  – zowel emotioneel als rationeel bevestigen.

Hemel valt (2014) door Typhoon – artiest, songtekst, video, Wiki

Wat zijn woorden opgeschreven als de kern ervan niet wordt begrepen? 

Voorbij het punt van lezen is het de kunst van leven. 

Tussen de regels, buiten de kantlijn.

Hoe anders zou het zijn? Hoe anders zou het zijn?

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest