Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

PVV minderheidskabinet (6)

22 February 2017

0

“De veiligheid van PVV-leider Geert Wilders is “voor zover nu bekend” niet in gevaar geweest door het lek bij beveiligingsdienst DBB. [] Volgens hooggeplaatste functionarissen bij de politie zou een ervaren politieagent van Marokkaanse afkomst vertrouwelijke politie-informatie hebben gelekt aan leden van een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie die zich schuldig maakte aan heling en het witwassen van crimineel geld.” (NRC)

NRC: “De ontmaskering van de vermoedelijk corrupte agent van de DBB gebeurde bij toeval. In een onderzoek naar een misdaadgroep merkte de politie dat de verdachten beschikten over geheime opsporingsinformatie. Via digitaal rechercheren is vervolgens vastgesteld dat deze inlichtingen afkomstig moesten zijn van de agent van de dienst beveiliging.”

Een aanslag op Geert Wilders vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 zou een herhaling van de moordaanslag op Pim Fortuyn van 6 mei 2002 zijn. De gevolgen daarvan zijn immens in het huidige verziekte politieke klimaat. Uiteindelijk zou de PVV dan enkele jaren later roemloos ten onder zijn gegaan, net zoals de toenmalige LPF

Een politieke aanslag door Marokkanen in plaats van een Nederlandse dieren en milieu activist zou ook dramatisch zijn voor de reeds bestaande spanningen tussen allochtonen en autochtonen. Het eventuele bewijs van de voorbereiding van een moordaanslag zou al electorale gevolgen kunnen hebben. We zijn slechts 21 dagen verwijderd van 15 maart.

De moord op Pim Fortuyn in 2002 heeft Nederland trendsetter gemaakt in de omslag van Links vs Rechts naar Nationalisme vs Internationalisme. Andere Europese nationalistische bewegingen waren navolgers. Dat verklaart ook de internationale belangstelling voor de uitkomst van de Nederlandse verkiezingen. De toenmalige trendsetter wordt wederom als trendsetter gezien.

Het lek dat NRC dinsdagavond laat rapporteerde lijkt geen nieuws “spin” te zijn want dit nieuws is totaal niet in het belang van de regeringspartijen, en ook de Twitter reactie van Wilders lijkt oprecht. Toch kan het lekken van dit (echte) nieuws naar NRC zelf wel onderdeel van een nieuws “spin” zijn. Beter om nu te lekken dan over – bijvoorbeeld – 15 dagen.

De Twitter reactie van Wilders maakt ook duidelijk dat hij niet in de Greater Good theorie gelooft waarbij het opofferen van zijn leven een middel is voor het bereiken van een groter doel. Dat bewijst dat hij toch niet de extreme fanaticus is waar sommigen hem van betichten. Uiteindelijk is hij gewoon een mens die bang is voor een aanslag naar aanleiding van zijn politieke overtuigingen.

De kans op een politieke aanslag door een eenling en fanaticus, zoals Volkert van der Graaf op 6 mei 2002, lijkt mij veel groter dan door een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie welke primair wordt gedreven door financiële motieven. Dit op zich al spectaculaire NRC verhaal moet onvolledig zijn want het motief ontbreekt. Uiteindelijk draait alles om motief, middelen en gelegenheid.

Deze risico-inschatting baart mij zorgen. Nog 21 dagen te gaan.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest