Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

PVV minderheidskabinet (2)

12 February 2017

0

Gisteren liet ik in deel 1 zien waarom een PVV minderheidskabinet inmiddels een reële optie is. Deel 2 geeft aan hoe dat beleid er zou uitzien. Sinds 20 januari 2017 kunnen we namelijk niet meer aannemen dat verkiezingsslogans slechts loze beloften zijn. Bovendien is Geert Wilders dogmatisch principieel terwijl Donald Trump vooral opportunistisch en pragmatisch is.

Rechts staat het PVV verkiezingspamflet, zoals ook gepresenteerd op Facebook en Twitter. Meer dan dit is er niet. De financiële paragraaf eronder heb ik gemakshalve weggelaten, mede gezien de flinterdunne onderbouwing.

Het 1e programmapunt luidt “Nederland de-islamiseren” waarbij het venijn in de staart zit: “alle moskeeën en islamitische scholen dicht, verbod koran”. Sinds Trump weten we dat we dit soort beloften letterlijk moeten nemen.

Bovendien heeft Wilders op 21 september 2016 aan Buma (CDA) toegegeven dat hij de politie – desnoods met geweld – wil inzetten om moskeeën te sluiten en korans in beslag te nemen (o.a. NOS, RTL, YouTube).

Mark Rutte (VVD) heeft meerdere malen gezegd dat Wilders linkser is dan de SP. De populistische programma punten 4, 5, 6, 8, 10 en 11 onderstrepen dit. Het nationalistische karakter van de PVV staat in punt 2 (NL uit de EU), 7 (geen ontwikkelingshulp) en 9 (fors meer geld defensie en politie). Punt 3 (bindende referenda) is een vreemde eend in de bijt want dit lijkt totaal niet te passen bij het autocratische en soms zelfs dictatoriale beleid van Wilders.

Een extreem anti-Moslim beleid zaait de kiem voor toekomstige aanslagen door Moslimextremisten. Dit is echter in het belang van Wilders, die dan nog harder kan optreden tegen de Islam. Een zelfde beeld zien we nu in Amerika. Een binnenlandse aanslag zou Trump heel goed uitkomen omdat hij dan middels de Krijgswet de onafhankelijke rechtspraak en het Congres terzijde kan schuiven.

De mislukte integratie van Moslims in de grote steden wordt niet opgelost met repressie. We zullen deze mislukte erfenis moeten accepteren, en volgende generaties wel moeten laten integreren. Een gemeenschappelijke taal (Nederlands) en werkgelegenheid zijn het uitgangspunt. Mensen met huisje, boompje, beestje radicaliseren normaliter niet.  

De PVV signaleert serieuze maatschappelijke problemen en biedt vervolgens schijnoplossingen. Links blijft deze problematiek negeren; vooral omdat het hun voormalige stemmers zou raken. In de woorden van Tom Jan Meeus (NRC): “Dus terwijl zo’n beetje iedereen de mitrailleur op Rutte richt, wordt Wilders slapend rijk.”

Antwoord Wilders op vragen Buma d.d. 21 september 2016 (video)

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest