Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

PVV minderheidskabinet (1)

11 February 2017

0

De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een vereniging met 1 lid: Geert Wilders. Niemand kan aan zijn stoelpoten zagen. De overige kamerleden van de PVV lijken daarmee vooral op figuranten in een bijrol. De hoofdrol – en enige rol – ligt bij Geert Wilders. Hij heeft daarmee duidelijk geleerd van de chaos die heerste in de LPF na de moord op Pim Fortuyn door Volkert van der Graag.

Het dagelijks opereren van de PVV in de Kamer – en vooral in de media – valt veel beter begrijpen na de vorige alinea. Alle standpunten draaien om Geert Wilders. Alle anderen in de PVV zijn anoniem, uitwisselbaar en vervangbaar. Het is mij een raadsel hoe de PVV kabinetsleden wil gaan leveren na 15 maart 2017. Mogelijk is de oppositie het echte doel totdat de kandidatenlijst lang genoeg is om 76 of meer kamerleden te mogen leveren.

De vorige opmerking verdient een toelichting. Het maximaal aantal namen op de kandidatenlijst wordt bepaald door de vorige verkiezingsuitslag. Een partij kan dus nooit groter worden dan het aantal namen op haar kandidatenlijst. Hierdoor is het feitelijk bijna onmogelijk om een democratische politieke coup te plegen tenzij de kandidatenlijst 76 of meer namen toestaat.

Kiesraad: “Een nieuwe politieke partij, of een partij die in de Tweede Kamer maximaal 15 zetels bezit, mag maximaal 50 kandidaten opnemen op de kandidatenlijst voor één kieskring. Een partij die reeds 16 zetels heeft in de Kamer, mag maximaal 80 kandidaten opnemen op de kandidatenlijst voor één kieskring.” Uitzondering: “Een partij die in meerdere kieskringen meedoet, kan in elke kieskring afwijkende kandidaten op de lijst zetten. Hierdoor kunnen in totaal toch meer dan 50 of 80 personen tegelijk voor die partij kandidaat staan.”

Het oorspronkelijk aantal PVV zetels in 2012 was 15; het huidig aantal PVV zetels in de Tweede Kamer is 12. Op de PVV kandidatenlijst  voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 staan daarom 50 namen (NRC). Uit een snelle controle van de provinciale PVV kieslijsten blijkt dat er geen afwijkende namen zijn. Het is daarmee onmogelijk dat de PVV op 15 maart 2017 een meerderheid in de Tweede Kamer kan krijgen.

Een riante PVV verkiezingsuitslag brengt echter alle andere partijen in grote problemen bij het vormen van een kabinet. Er zijn tenslotte maar 150 zetels en 28 politieke partijen. Mogelijk wordt de PVV daarmee gedwongen om een minderheidskabinet te formeren, vooral indien de andere partijen geen zaken kunnen of willen doen – met elkaar of met de PVV.

Een PVV minderheidskabinet op basis van 50 zetels zou sterk lijken op het kabinet Rutte-1 met 52 zetels waarbij de PVV gedoogsteun gaf met 24 zetels. Gedoogsteun aan een PVV minderheidskabinet kan electoraal interessant zijn om het daarna ten val te brengen en de PVV vervolgens te decimeren, net als na de val van het kabinet Rutte-1 (van 24 naar 15 zetels).

Een PVV minderheidskabinet begint een serieuze optie te worden. Vanuit de oppositie afwachten op 80 zetels lijkt Wilders niet gegund te gaan worden. Een PVV minderheidskabinet zal ongetwijfeld veel lijken op de huidige chaotische situatie met Donald Trump in Amerika.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest