Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Amsterdamse Democraten ’66

5 February 2017

0

Soms geloof je je eigen ogen niet. Parool, 5 februari 2017: “Als PVV-leider Geert Wilders na de verkiezingen premier wordt, is de oprichting van de republiek Amsterdam niet ver weg. Daarvoor hebben D66-wethouders Simone Kukenheim en Kajsa Ollongren gepleit.” Voor de jongeren onder ons: D66 staat voor Democraten 1966. Democratie is de wil van het volk.

Het democratisch gehalte van politieke partijen is pijlsnel aan het afnemen in navolging van de PVV van Geert Wilders. In Engeland worden rechters al wekenlang als de vijanden van de democratie gezien na hun Brexit uitspraak. Ook Donald Trump zal heel snel een keuze moeten maken: accepteert hij de scheiding der machten, of zijn Amerikaanse rechters de vijanden van zijn democratie.

Ik zou me kunnen afvragen of beide Amsterdamse D66-wethouders de ironie van hun eigen woorden inzien. Met minder dan 40 dagen tot de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017, lijkt de angst voor de PVV verlammend te werken op vele politieke partijen. “De angst voor het onbekende maakt blind voor nieuwe mogelijkheden”, een quote van Jelle Drijver.

In mijn recente Engelstalige blog “The 45th President asks: Why didn’t you vote??“, heb ik een pleidooi gehouden voor het herinvoeren van een stemplicht. Waarschijnlijk had een stemplicht zowel Brexit als Trump gestopt.

Sinds het afschaffen van de stemplicht in 1970 is de opkomst voor verkiezingen hard gedaald (Sargasso). De Provinciale verkiezingen bepalen echter ook de samenstelling van de Eerste Kamer en daarmee de regeerbaarheid van dit land.

Het uitroepen van een Republiek Amsterdam en/of het 2019 referendum voor de exit van Californië (USA) getuigt van angst en onmacht. Politici zijn niet langer in staat om voldoende stemmers te mobiliseren en zoeken daarom vervolgens naar politiek correcte schijnoplossingen.

De enige twee politici die stemmers weten te mobiliseren zijn Geert Wilders en Mark Rutte. De rest doet min of meer voor spek en bonen mee. In plaats van een weerwoord te bieden aan Geert Wilders, proberen deze partijen om de VVD te isoleren. In de woorden van Tom Jan Meeus (NRC): “Dus terwijl zo’n beetje iedereen de mitrailleur op Rutte richt, wordt Wilders slapend rijk.”

De afgelopen 2 weken hebben we de beleidseffecten kunnen zien van Trump’s nagekomen verkiezingsslogans. De beloften van Wilders gaan veel verder dan die van Trump. Wilders is principieel, Trump is een pragmatist en een opportunist. Wie vóór is stemt Wilders, wie tegen is stemt Rutte. De rest doet niet mee en mag nu al gaan nadenken over haar/zijn toekomst na 15 maart 2017.

Politiek (1980) door Bram Vermeulen – artist, lyrics, video, Wiki

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest