Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Aan Mark Rutte

Ik heb uw advertentie en oproep van maandag 23 januari 2017 gelezen. De tekst is zonder meer slim en moeilijk inhoudelijk af te wijzen zonder zelf in uw doelgroep te vallen. De meeste reacties zullen daarom dus gaan zeuren en zeiken over de toon van uw boodschap. In 2005 had ik geen moeite met soortgelijke woorden van Jan Peter Balkenende en nu ook niet.

Zeuren en zeiken is echter een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Je zou daarom kunnen stellen dat juist diegenen uitstekend geïntegreerd zijn. Ik heb meer moeite van de cultuur van alleen maar rechten en geen verplichtingen, wel de lusten en niet de lasten, van “cherry picking“. In VPRO’s Zomergasten van 4 september 2016 zei u nog dat “onze vrije democratie geen cafetariamodel is waaruit immigranten de welgevallige dingen bij elkaar kunnen winkelen” (Trouw). 

De eerste 3 paragrafen gaan in principe over alle Nederlanders, inclusief Geert Wilders. Vanaf paragraaf 4 gaat het plotseling alleen nog over immigranten: “… terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor de vrijheid.” Geert Wilders is geen immigrant en is ook bezig om de Nederlandse rechtsstaat van binnen aan te vallen, net zoals de (Nederlandse) pleitbezorgers van referenda. 

Uw boodschap zal het grote publiek ongetwijfeld aanspreken. Het is knap geschreven, pakkend en zelfs wervend. Ik kan alleen maar hopen dat u niet in dezelfde fout als Geert Wilders vervalt: veel slogans en behalve schijnoplossingen geen echte oplossingen. Het zou u sieren als u ook een visie schetst hoe we voorkomen dat Nederland een cafetariamodel wordt.

De immigratieproblematiek valt niet te stoppen zonder de aanzuigende werking van ons sociale stelsel ter discussie te stellen. Je kunt immigranten moeilijk kwalijk nemen dat ze naar Europa komen om gratis geld (lees: bijstandsuitkering) in ontvangst te nemen. Dat ze daar niet van kunnen leven blijkt naderhand pas. Gebrek aan taalvaardigheid, relevante ervaring en scholing doen de rest.

De structurele oplossing voor het immigratieprobleem is het opzeggen van het Vluchtelingenverdrag. Beschouw iedereen die binnen wil komen als een economisch migrant. Geef alle immigranten onmiddellijk het recht om te werken en zich te huisvesten. Schaf tegelijk alle uitkeringen, subsidies, en andere tegemoetkomingen af. Introduceer een basisinkomen voor elke Nederlander. Beperk tevens het recht op Nederlanderschap. Ontneem het Nederlanderschap bij dubbele nationaliteiten. Ontneem het basisinkomen bij een fundamentele inbreuk op de samenleving.

Naar mijn stellige overtuiging verdient het basisinkomen zichzelf terug door een enorme afslanking van het overheidsapparaat. Het basisinkomen wordt fiscaal belast tegen een nieuw 100% IB tarief en is tegelijkertijd gelijk aan de zgn. belastingvrije voet. Langdurig werkloze ZZP’ers zijn waarschijnlijk de enigen die er beter van worden. Vrijwel elke andere Nederlander “krijgt” al geld.

Dit idee kan tevens de basis zijn voor een “grote coalitie” om 76 of meer zetels bij elkaar te sprokkelen in een toenemend versplinterd politiek Nederland. Ik vertrouw op u. Succes.

Haarlem, 24 januari 2017

Léon Oudejans

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest