Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

5.000 euro boete??

19 November 2016

0

De eis van het Openbaar Ministerie (OM) in haar zaak tegen Geert Wilders zal niemand tevreden stemmen. De eisers in dit proces zouden liefst een gevangenisstraf zien terwijl de verdediging alleen vrijspraak als principieel juist ziet. Een eis van 5.000 euro boete past dan ook niet bij de aard van dit proces. Zoiets past bij een politierechter, met een lik-op-stuk beleid.

De eis van het OM maakt bovendien duidelijk dat groepsbelediging maximaal 5.000 euro kost. Betaling daarvan zal nauwelijks op problemen stuiten. Geert Wilders zal vooral de enorme waarde van de vrije publiciteit zien, die dit proces heeft bewerkstelligd: Wilders als martelaar, Wilders als slachtoffer van het “systeem”. De eisers hebben een Pyrrus overwinning behaald: een slag gewonnen maar de oorlog verloren.

Alle publiciteit is gunstig voor politici – ook negatieve publiciteit. Dit laatste is nog eens heel duidelijk geworden na de uitverkiezing van Donald Trump tot 45e President van Amerika. Volgens de meeste deskundigen had Trump geen schijn van kans. Zijn lage campagne uitgaven werden door veel deskundigen als een beginnersfout gezien. Trump zag vooral de waarde van gratis publiciteit.

De crux van dit proces zit hem in een oud Nederlands gezegde: “er is meer gelijk dan eigen gelijk”. Je gelijk halen – en gelijk krijgen – “lijkt een nuttige bezigheid. Wanneer je gelijk hebt voel je je namelijk goed. Toch is gelijk krijgen niet zo waardevol als je zou denken. Steeds wanneer je iemand kritiek geeft, iemand corrigeert of iemand zijn ongelijk bewijst dan doe je je eigen ego een gunst. De kans is echter groot dat de relatie met deze persoon verslechtert.” (SoChicken)

Partijen die niet langer met elkaar praten proberen via de rechtspraak hun eigen gelijk te halen. Dit speelt niet alleen bij het proces Wilders maar ook bij vrijwel alle vechtscheidingen. Er is hier sprake van een zero-sum game: er zijn slechts winnaars en verliezers in deze strijd.

Politici horen niet in de rechtbank thuis maar alleen in het stemhokje. Alleen kiezers dienen hun woorden en daden te beoordelen, niet rechters. De kans is alleen maar groter geworden dat kiezers zich nu zullen identificeren met Wilders als martelaar en slachtoffer. Geert Wilders zal er alles aan doen om dat beeld te blijven herhalen. De kracht van de boodschap ligt in de herhaling. Ook bij Trump speelde herhaling van zijn boodschap een belangrijke rol.

Het OM benadrukte telkens dat er sprake was van opzet bij de betwiste “minder minder” uitspraak van Geert Wilders. Ik heb weinig twijfel of er sprake was van opzet. De echte vraag is of Geert Wilders opzettelijk op een publiek proces heeft aangestuurd. De echte vraag die we onszelf moeten stellen is: wie gebruikt/misbruikt wie nou eigenlijk in dit proces?

Ik heb respect voor de mening van Geert Wilders maar zal nooit op hem stemmen. Net als Trump, vertegenwoordigt Geert Wilders echter een segment aan kiezers dat zich niet langer herkent in types als Buma, Klaver, Pechtold, Roemer en Samson. De klachten van die kiezers zijn niet “fout“. Mijn fundamentele bezwaar bij Wilders is dat hij geen oplossingen biedt maar slechts slogans. Daar schiet niemand wat mee op. De post-Brexit chaos in Engeland heeft dat glashard duidelijk gemaakt.

Boudewijn de Groot & Frank Boeijen – Avond (1996) – tekstvideo, Wiki

Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij.

Maar ik geloof, ik geloof, ik geloof,

ik geloof, ik geloof in jou en mij.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest