Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Het dwaalspoor van Nederland gidsland

3 October 2016

0

Afgelopen week kwam de Gemeente Rotterdam in het nieuws met een verzoek aan de regering om een wet in te voeren die het de Gemeente makkelijker maakt om sociaal zwakke vrouwen tegen hun eigen wil te beschermen tegen zwangerschappen. Het recht van het ongeboren kind zou zwaarder moeten wegen dan het recht om kinderen te krijgen. (o.a. NRCTrouw)

Enkele maanden geleden werd in een ingezonden stuk in Trouw een voorstel gelanceerd voor een stembewijs. Het artikel had geen hoge dunk van PVV stemmers. Een stembewijs zou de democratie tegen deze mensen moeten beschermen.

Recentelijk nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan waarbij er impliciet sprake zal zijn van een vorm van semi verplichte orgaandonatie. Zonder expliciete “Nee” registratie ben je straks een “Ja” en met alle consequenties voor de achterblijvers. Deze consequenties heb ik verwoord in mijn inmiddels veel gelezen blog van 26 september 2016.

Afgelopen week kwam ook de nieuwe Kinderombudsman met haar mening over Zwarte Piet. NOS: “Zwarte Piet is in zijn huidige vorm in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag omdat de figuur kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Daarom moet Zwarte Piet zodanig worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer kunnen ervaren bij het Sinterklaasfeest.”

Gisteravond was er een uitzending van VPRO’s Tegenlicht: Wij zijn het volk. Deze aflevering ging over de opkomst van de nieuwe Duitse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) en die van de Duitse protestbeweging Pegida. In de uitzending kwam ook een Duitse psycholoog aan het woord die enkele interessante opmerkingen maakte, die ook voor andere landen relevant zijn.

Hans-Joachim Maaz: “Er is een toenemende censuur door politieke correctheid. Dat je niet iets meer durft te zeggen dat op dat moment niet de algemene opinie is. Dat is volgens mij een slecht teken want dat is eigenlijk het eind van een democratische cultuur. Oppositie hoort bij de democratie. Er horen ook meningen bij die niet zo aangenaam zijn. Je kunt nooit zeggen: Dit is een erge, boosaardige en verkeerde mening. Zelfs als je dat vanuit een bepaald oogpunt zou kunnen zeggen.”

Hans-Joachim Maaz: “Het gaat er altijd om waar het vandaan komt. Waarom denkt een mens zo? Waarom gebruikt iemand geweld? Je wordt niet als Nazi of geweldpleger geboren. Het is altijd het gevolg van invloeden uit de opvoeding, relatiestoornissen en sociale problemen. Politici, media en openbare figuren doen er altijd goed aan zich in die gevallen af te vragen: Wat gaat er mis? Wat doen we verkeerd? Wat heeft de politiek gemist of verkeerd ingeschat? Wat moet er gebeuren om de radicalisering niet te laten toenemen? Dat is de opdracht.” (zie video van 30e tot 32e minuut)

Ik kan me andere tijden herinneren van Nederland gidsland: abortus, euthanasie, homohuwelijk. In die tijden ging het nog om nieuwe rechten en vrijheden voor Nederlandse burgers. Tegenwoordig lijkt het vooral te gaan om het beknotten van rechten en vrijheden. Dat beknotten heeft deels te maken met politieke correctheid en deels met misplaatste arrogantie van politici. Nederland gidsland maar dan wel op een dwaalspoor.

Boudewijn de Groot – Tip van de sluier (1980) – artiest, songtekst, video, Wiki-1, Wiki-2

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest