Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

SP en PVV: de vijand van mijn vijand is mijn vriend?

5 April 2016

0

Ideologisch verschillen de SP en PVV nogal. De SP komt voort uit “de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninisties (KPN/ML), een afsplitsing van de Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland (KEN). In oktober 1972 werd de naam van deze partij gewijzigd in Socialistiese Partij” (Wiki). De Groep Wilders (naderhand PVV) is een afsplitsing van de VVD.

Beide partijen hebben niet veel vrienden hetgeen goed verklaarbaar is door hun extreme politieke standpunten. Het valt mij op hoe vaak deze twee partijen dezelfde standpunten hebben zodra het gaat om bepaalde emotionele zaken, zoals dit keer Oekraïne. 

De radio reclames van de Socialistiese Partij suggereren een rationeel “Nee” tegen Oekraïne omdat dit goed is voor Nederland én Oekraïne. Mogelijk refereert deze voormalige Kommunistiese Partij Nederland dan aan de belangen van de door Rusland gesteunde separatisten in Oost Oekraïne. Een andere verklaring voor die bewering wordt lastig.

Het “Nee” van de PVV valt min of meer samen met de emotionele “Nee” argumenten zoals verwoord in mijn blog van gisteren. Die argumenten begrijp ik dan ook donders goed. Echter, een oproep tot emotioneel stemmen is niet verantwoord, zeker indien rationele argumenten tot een heel andere afweging komen. Kortom, er moet een verborgen agenda zijn.

Het gemeenschappelijke belang van de SP en PVV is de val van deze regering. Met zo’n belang wordt de vijand van een vijand plotseling een vriend.

Het motto daarbij is: het doel heiligt de middelen. Deze uitspraak komt oorspronkelijk van Niccolò Machiavelli (1469-1527). In zijn boek De heerser schreef Machiavelli dat “moreel foute handelingen soms noodzakelijk zijn om moreel goede uitkomsten te behalen; handelingen kunnen alleen als moreel fout of goed gezien worden op basis van de moraliteit van hun uitkomst”.

Naar mijn overtuiging is het juist deze Machiavelliaanse benadering in de politiek die veel mensen ziek maakt van politiek. Het is dan ook vreemd dat diezelfde politiek vervolgens stemmers gaat verwijten dat ze “strategisch” gaan stemmen. Het “strategisch” stemmen is echter niet meer dan een logisch vervolg op diezelfde Machiavelliaanse politieke benadering.

De belangen van het “Nee” kamp zijn daarmee glashelder duidelijk: Nederland moet uit de Europese Unie (NRC), en de PVV en SP vinden dat de huidige regering moet vallen over de uitkomst van het referendum. In de benadering van Machiavelli is dat de “moraliteit van de uitkomst”.

In de optiek van het Burgercomité EU, GeenStijl, PVV en de SP dienen de stemmers op 6 april de moraliteit van die uitkomst van het referendum te beoordelen als “goed” of “fout”. In die zieke optiek betekent moreel goed een “Nee”, en moreel fout betekent dan een “Ja”. 

Zo’n zieke benadering van politiek bedrijven dwingt me om mijn stem te laten horen op 6 april 2016. Ik raad iedereen aan om moreel te stemmen, en dus los van de moraliteit van de uitkomst van dit referendum.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest