Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Proces Geert Wilders

Het verbaast me meer en meer – en dus niet minder, minder – dat opruiende religieuze teksten niet dezelfde behandeling krijgen als opruiende politieke teksten. Is vrijheid van meningsuiting een ongelijk recht tussen Politiek en Religie? Of zijn sommigen gewoon gevoeliger voor opruiende teksten dan anderen? Ook in dat kader zou er dan dus een ongelijke vrijheid van meningsuiting zijn tussen (“politiek”) correcte en incorrecte personen.

Het proces tegen Wilders geeft de man bovendien onnodig veel media aandacht. Hij kan zichzelf tevens afzetten als slachtoffer van het “Systeem”. Zijn “slachtoffer” boodschap is veel gevaarlijker dan zijn borrelpraat in dat cafe. De Turkse President heeft al enkele jaren heel veel succes met zijn “slachtoffer” verhaal. Mensen hebben de neiging om zich met slachtoffers te identificeren maar veel minder met politieke praatjesmakers.

Wilders heeft de afgelopen maanden en jaren gewaarschuwd tegen diverse ontwikkelingen. Het verbaast me enigszins dat hij zijn “waarheid” nog niet heeft geclaimd maar het nalaten daarvan tekent waarschijnlijk zijn gewiekstheid. De vele gebeurtenissen van de afgelopen maanden – en vandaag in Brussel – spelen hem echter wel in de kaart.

Ik ben echter meer verbaasd over de tactiek van zijn advocaat die met meerdere pijlen vanaf zijn boog schiet (o.a. wraking rechter). Uiteindelijk is slechts één pijl echt relevant, en zeker in het kader van een slachtoffer rol: Heeft Wilders wél of géén recht op vrijheid van meningsuiting?

Ik verwacht dat een kleine minderheid kiest voor het antwoord géén. Een meerderheid kiest voor wél maar zal tevens op een beperking daarvan willen aandringen. De Rechtbank zal met ditzelfde dilemma worstelen en die beperking zo zuiver mogelijk willen formuleren. Elke beperking van de vrijheid van meningsuiting is tevens een uitholling van dat recht.

In sommige gevallen heb ik niet zo’n moeite met een beperking van de vrijheid van meningsuiting. David Irving staat bekend om zijn Holocaust ontkenning. Het liegen over feiten is echter iets geheel anders dan het hebben – en uitdragen – van een politieke (of religieuze) mening of opinie. De gevangenisstraf van 3 jaar (Guardian, 2006) die David Irving kreeg, maakt hem echter tot een slachtoffer van het “Systeem”. Alleen (zware) geldboetes werken mijns inziens preventief. Je raakt iemand in zijn portemonnaie maar nergens anders.

De klimaatdiscussie is een geheel ander verhaal. Zelfs klimaatdeskundigen verschillen van mening omdat de feiten onvolledig, tegenstrijdig en bovendien een veel te klein tijdsvak beslaan.

Indien de Rechtbank kiest voor een beperking van de vrijheid van meningsuiting dan zouden de rechters verstandig handelen door die restrictie niet alleen aan politieke meningen op te leggen. Een uitbreiding van zo’n beperking naar religieuze en andere meningen is dan op zijn plaats, en zeker in deze onrustige tijden.

Het laatste dat Nederland nodig heeft, is iemand die tot Minister President wordt gekozen omdat hij de slachtoffer rol goed weet te spelen.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest