Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Eigen bevolking eerst?!

Ik ben geen fan van extreem rechts en/of populistische partijen en toch vind ik dat ze een punt hebben met het argument ‘eigen bevolking eerst’, en zeker bij banen, huizen en sociale voorzieningen. De politieke peilingen lijken te bevestigingen dat veel meer mensen dit vinden. Dat betekent nog niet dat die mensen (of ikzelf) uiteindelijk op een partij als de PVV gaan stemmen.

De Nederlandse regering probeert de opvang ten behoeve van de vooral economische vluchtelingen te versoberen. Het geven van banen, huizen en uitkeringen valt niet uit te leggen aan een Nederlandse bevolking die zelf nog steeds gebukt gaat onder werkloosheid, stijgende huizenprijzen, strengere hypotheek criteria en steeds verder versoberende sociale voorzieningen.

De Nederlandse ratificatie van het VN Verdrag uit 1951 over de status van vluchtelingen dwingt Nederland om alle asielaanvragen in behandeling te nemen en opvang te verschaffen. Een afwijzing van een aanvraag is mogelijk bij een zeer strenge interpretatie van het begrip ‘vluchteling’ uit dat Verdrag. Het sluiten van de grenzen, zoals de PVV voorstelt, stopt asielaanvragen dus niet.

Het VN Verdrag uit 1951 over de status van vluchtelingen is ook van toepassing op illegale toevlucht tot asiellanden. Daarom is er een enorme handel in mensen en in valse paspoorten van onveilige landen ontstaan. Criminele organisaties lopen bovendien erg weinig risico omdat ze vooraf worden betaald en niet achteraf zoals bij drugs en wapens. Trieste ongelukken met gammele bootjes zullen de criminelen daarom een zorg zijn.

De regering doet haar best om binnen het juridische kader van het VN Verdrag uit 1951 te blijven. Echter, zolang Nederland dit VN Verdrag niet opzegt, valt er eigenlijk helemaal niets te doen aan de enorme en voortdurende toevlucht van vooral mannelijke economische vluchtelingen. Dit VN verdrag was ooit bedoeld voor de ontheemden na de Tweede Wereldoorlog.

Het (nagenoeg) sluiten van de grenzen door Oostenrijk en vele Balkan landen is de nieuwste ontwikkeling in deze tragedie. Op korte termijn zullen de (economische en echte) vluchtelingen vast komen te zitten op de vele Griekse eilanden in de buurt van Turkije. Feitelijk heeft Europa dan een kopie van het (door velen betwiste) Australische antwoord op het migratie vraagstuk.

Aangezien de Griekse welvaart veel lager is dan de rest van Europa zullen de minimum eisen aan de opvang, conform het VN Verdrag uit 1951, ver naar beneden kunnen worden bijgesteld. Het zal uiteindelijk een Grieks probleem worden zoals het ook ooit zo begon. De Grieken en Turken zullen proberen om zoveel mogelijk munt te blijven slaan uit de vluchtelingenstroom. Griekenland zal straks weer gaan dreigen om uit de EU (“Grexit”) te stappen als Europa niet met miljarden over de brug komt. Vluchtelingen zijn big business, niet alleen voor criminelen.

Het valt mij steeds moeilijker om compassie te blijven houden met vluchtelingen” als gevolg van het enorme misbruik van het asielrecht en ook door rellen zoals in Keulen. De echte vluchtelingen worden de dupe van de enorme hoeveelheid (mannelijke) economische vluchtelingen.

Hoewel geen enkele politieke partij antwoord heeft op het migratievraagstuk, raakt de kritiek van extreem rechts een gevoelige snaar. Regeringen zijn gekozen door de eigen bevolking en niet door vluchtelingen. Wie niet wil luisteren, die zal moeten voelen dat de kritiek menens is.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest