Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Anouk

24 December 2015

0

Men zegt wel eens dat je iemand pas echt leert kennen middels zijn/haar gedrag in een spelletje. Dat geldt zeker voor mij. Ik speel om te winnen, niet om te verliezen. Als ik zeker weet dat ik niet kan winnen dan speel ik niet eens mee. Ik geniet van de rivaliteit. Ik ben overigens geen slechte verliezer. Als mijn zoon wint met sjoelen dan was hij gewoon beter en ik gewoon minder. Een volgende keer zal ik beter opletten en met minder bravoure spelen.

The Voice of Holland is ook gewoon een spelprogramma en 3 van de 4 coaches begrijpen dat goed. RTL4 heeft – onbewust? – een gouden zet gedaan door een coach in te brengen waardoor er nu zelfs een spel binnen een spel is gaan ontstaan. Dat nieuwe extra spel is echter meer met het (TV) publiek dan met de kandidaten.

Ik vind Anouk een prima zangeres en iemand die goede platen maakt. Ik interesseer me niet in haar privé leven omdat ik het omgekeerde ook niet op prijs zou stellen. Bovendien heb ik geen mening over haar want ik ken haar niet. Tot de Voice of Holland. Sindsdien heb ik een kijkje in haar karakter gekregen: een gedreven persoonlijkheid met een vilein karakter.

Wat me enorm verbaast in haar dat ze niet inziet hoeveel antipathie ze oproept met haar uitspraken. In elke uitzending maakt ze antireclame voor zichzelf. Misschien heeft ze inmiddels Fuck You Money en kan ze ze zich dit gedrag permitteren. Zij kan echter ook – net als Marco – verkeerde zakenpartners tegenkomen en weer van voren af aan moeten beginnen. Dan is het Fuck You.

Ik kan me niet voorstellen dat Anouk zich laat gebruiken door RTL4 om de boeman te spelen. Dat zou niet bij haar karakter passen en – nog belangrijker – niet in haar commercieel belang zijn. Ze blijft tenslotte gewoon een ondernemer die geld verdient met muziek. Ondernemers zijn tegenwoordig heel benauwd voor reputatie schade. Anouk echter niet, vreemd genoeg.

De enige verklaring die ik zie voor haar gedrag is haar concept van “eerlijk” zijn. Zoals mijn moeder ooit tegen mijn ex vrouw zei bij onze aankomst: “Kind, wat zie jij er slecht uit!” Ik kon wel door de grond zakken van schaamte. Ik denk dat ik toen nog heb voorgesteld om meteen weer terug te gaan naar huis maar dat vond mijn ex niet nodig. Dat heeft ze later echter ruimschoots “goed” gemaakt.

Er is echter toch wel een groot verschil tussen het hart op de tong hebben en “eerlijkheid”. Het eerste is impulsief en openhartig, het tweede is beredenerend en calculerend. Met beredenerend bedoel ik dat het met argumenten is omkleed. Met calculerend bedoel ik dat de “eerlijkheid” een dubbele agenda heeft. Er kunnen meerdere doelen zijn voor die “eerlijkheid”. Die meerdere doelen zouden echter nog altijd positief kunnen zijn. Bij Anouk overheerst het negatieve.

Ik vind het jammer dat een artiest die ik hoog had zitten, mij als mens zo enorm tegenvalt. Er zullen ongetwijfeld legio excuses voor haar gedrag zijn maar die vallen uiteindelijk in het niet bij het beeld dat ze achter laat over zichzelf. Dat het live publiek inmiddels boe roept bij haar uitspraken, dat zal ze wel naast zich neer leggen. Toekomstige tegenvallende muziekverkopen misschien ook nog.

What goes around, goes around, goes around

Comes all the way back around

Justin Timberlake – What Goes Around … Comes Around – artist, lyrics, Wiki-1, Wiki-2

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest