Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Stroomstoring en Rondje rond de kerk

De grote regionale stroomstoring van vrijdag 27 maart heeft tot landelijke vertragingen bij de NS geleid. Hierdoor is het concept van “rondje rond de kerk” weer opnieuw opgelaaid. De term “rondje rond de kerk” is denigrerend, misleidend en had de vooropgezette bedoeling om het idee af te kunnen schieten. In 1984 stuitte dit NS plan al op grote weerstand omdat het NS personeel bang was dat het werk eentonig zou worden. Bij de invoering in 2001 ging het gelijk mis en in 2002 ging het van tafel. Bronnen: www.z24.nl/ondernemen/rondje-rond-de-kerk-weer-op-agenda-na-spoorchaos-ns-bij-stroomstoring-549929, http://nl.wikipedia.org/wiki/Rondje_om_de_kerk

Feitelijk was hier echter sprake van een “hub” concept. Hubs zijn knooppunten in een netwerk. Het is ineffectief en inefficient om vanaf elke willekeurige locatie, elke andere willekeurige locatie te willen bedienen. Schiphol is bijvoorbeeld een hub in het internationale vliegverkeer. Kleinere luchthavens vliegen naar Schiphol en vanaf Schiphol worden lange afstandsvluchten georganiseerd naar hubs in andere landen. Veel netwerken zijn gebaseerd op een “hub” concept (o.a. Internet).

Hubs hebben het voordeel dat verstoringen in het netwerk minder invloed hebben op het geheel. Echter elk voordeel heeft zijn eigen nadeel. Hubs zijn belangrijk en dus kwetsbaar. Onderstaand plaatje heb ik na wat zoeken gevonden op de microbiologie site Nature.com en via een screenshot aangepast voor mijn doeleinden:

Indien we dit schema vergelijken met het NS netwerk dan is de groene stip Utrecht, van oudsher de flessenhals (bottleneck) van het Nederlandse spoor.

Een van de oranje stippen zou bijvoorbeeld Amsterdam kunnen zijn, een overstappunt (hub) naar bestemmingen in Noord en Zuid Holland en Flevoland.

Aangezien het spoor alleen kan rijden bij beschikbaarheid van elektriciteit dienen deze netwerken idealiter op elkaar aan te sluiten.

Bij een beperkt aantal hubs zouden de overstap momenten toch nog beperkt kunnen blijven.

Soms hebben emotionele argumenten echter een reality check nodig, zoals afgelopen vrijdag.

Rationeel is er niets mis met een hub gedachte maar vaak zit de weerzin tegen ideeën op een heel ander vlak, zoals de invloed op de variabele component van de beloning. Bestuurders hebben te maken met calculerende personeelsleden. Ontkenning daarvan leidt alleen maar tot teleurstellingen.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest