Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

When Harry met Sally (1989) + Oscar Wilde (1854 – 1900)

10 December 2014

0

“Between men and women there is no friendship possible. There is passion, enmity, worship, love, but no friendship.” Een quote van Oscar Wilde (1854 – 1900).

Toch denken vrijwel alle vrouwen dat vriendschap met mannen wel mogelijk is. Mannen beginnen te lachen of te hakkelen als ze deze vraag – of vriendschap tussen mannen en vrouwen mogelijk is – voorgelegd krijgen; een enkele man denkt dat dit wel kan. Hiervan zijn hilarische YouTube videos.

De geweldige komedie When Harry met Sally (1989) gaat ook over dit onderwerp. Het meest bekend is deze film trouwens van de restaurant scene waarin Meg Ryan tijdens het eten van taart Billy Crystal weet te overtuigen dat een orgasme heel goed te faken is. Hilarisch is ook het slot moment van die scene waar een oudere vrouw aan de serveerster vraagt “I’ll have what she is having…………..”

Een van de belangrijke uitspraken van Harry is “All friendship between a man and a woman ends in bed”. Een meer dan dubbelzinnige uitspraak. Of de vriendschap gaat naar een hoger plan (relatie), of de vriendschap houdt op door deze verkeerde beslissing. Maar ook dat elke vriendschap vroeg of laat leidt tot die volgende stap al dan niet in een moment van zwakte (zie When Harry met Sally).

Als ik aan het woord vriendin denk dan denk ik ook aan de Herman van Veen song Uit Elkaar: “Een om mee te praten, Eentje voor de sier, Een om bij te slapen, En een om zo nu en dan en dan alleen voor je plezier, Een om mee te schrijven, Een lelijke met verstand, Een om in te blijven, En eentje in reserve onopvallend bij de hand, Een voor hoogtijdagen, Een voor door de week, Een die niks komt vragen, En een om fijn te haten omdat ze alles tegenspreekt, Een voor zwoele blikken, Een voor boterham met spek, Een met moedervlekken, En een met vuile streken, maar wel helemaal te gek.”

Jaren geleden had ik een vriendschap op kantoor. Met een vrouwelijke collega. Ik was getrouwd; zij was single. Ze kwam regelmatig eventjes langs om te kletsen. We gingen ‘s avonds ook met meerdere collega’s – en soms samen – naar een restaurant om daarna weer door te werken. Op een gegeven moment werd ik door een of meerdere mannelijke collega’s gewaarschuwd dat er geroddeld werd over haar en mij. Ik heb haar over die roddels verteld. De vriendschap was daarna niet meer dezelfde.

Soms heb ik de indruk dat de reden bij vrouwen voor het nastreven van een vriendschap met een man gelegen in het wantrouwen tussen vrouwen onderling, de afgunst, of de trivialiteit van de gespreksonderwerpen. Vrouwelijke solidariteit lijkt vaak net zoals iets als de Democratische Republiek Noord-Vietnam of de DDR toen die nog bestond.

Laatst stond er in een horoscoop dat ik vrouwelijke vriendschap een kans zou moeten geven. Het voelt bij mij echter als tijdverspilling. Waarom zou ik slechts vriendschap met een vrouw willen? Uiteindelijk wil 1 van de 2 (meestal de man) altijd meer en verliest de vriendschap. Dat probleem bestaat niet tussen mannen. Normaal zie ik de vele grijstinten tussen wit en zwart. Hier niet.

Why Men and Women Can’t be friends (video)

Noot: alle markeringen (bolditaliconderstreept) door LO tenzij in quotes of anders aangegeven.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest