Sta Hungry Stay Foolish

Stay Hungry. Stay Foolish.

A blog by Leon Oudejans

Redelijk Arrogant

Vele jaren lang heb ik het partner worden bij een accountantskantoor als het ultieme doel in mijn carrière gezien. De ontluistering was groot toen ik me als senior audit manager realiseerde dat de “rat race” pas echt begon bij de aanvang van het partner zijn.

Je hebt salary partners, local partners, international partners. Partners met en zonder lokale of internationale winstdeling. Het houdt nergens op. Als partner wordt je nog erger behandeld dan als werknemer want je krijgt een contract voor een paar jaar en telkens begint de teller op nul.

De volgende ontluistering was nog groter. Eenmaal aan de andere kant van de tafel merkte ik hoe weinig ik van mijn klanten moest hebben geweten. Deze tweede ontluistering wordt door meer van mijn oud collega’s gedeeld die de overstap naar finance management hebben gemaakt.

Als zogenaamde “accountant in business” moest ik vorig jaar naar de verplichte Permanente Educatie cursus Beroepsethiek voor Accountants in Business. Ik vermoed dat de financiële schandalen van 5-10 jaar geleden daar debet aan zijn.

In elk beroep zitten rotte appels dus ook in finance management. Echter, ik weet uit eigen ervaring hoe zwaar de druk van collega’s (meestal alleen de CEO trouwens) kan zijn als de resultaten zwaar tegenvallen. Je rug recht houden is dan niet makkelijk. Voor sommigen zelfs erg moeilijk als de financiële buffers in privé mager zijn. CFO’s zijn ook slechts mensen met een gezin en hypotheek.

Gezien alle accountancy schandalen vraag ik me wel af wanneer de openbare accountants een cursus Beroepsethiek gaan krijgen want die lijken het echt veel harder nodig te hebben dan de CFO’s.

Ooit vroeg een van de bekende headhunters in de accountancy aan me: Leon, weet jij waar jouw titel RA voor staat? Gezien zijn enorme grijs antwoordde ik: Geen idee [….], maar erg positief kan het vast niet zijn gezien je grijns. Hard lachend zei hij toen: Redelijk Arrogant.

Naar mijn overtuiging is arrogantie de kern van het probleem in het accountantsberoep.

Ik hou van het vak. Nog altijd. Toch maak ik geen schijn van kans om er ooit in terug te keren omdat ik niet langer voldoende kennis zou hebben van controle technieken etc. Het komt duidelijk niet bij ze op dat datgene die jaarrekeningen produceert veel meer weet dan degene die ze controleert.

Helaas probeert men een wetenschap te maken van accountancy terwijl een controlerend accountant gewoon een beroep zou moeten zijn. Je controleert niet alleen cijfers maar beoordeelt ook menselijk gedrag. Mensen maken getrouwe en valse jaarrekeningen. Machines niet.

Accountancy is een zeer goede leerschool maar biedt niet langer een serieus carrière perspectief.

Archives

Framework Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest